O colecţie istorică de comori antice a fost returnată Ucrainei, după o dispută de aproape 10 ani cu Rusia privind proprietatea acesteia, anunţă Kievul, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Aceasta afirmă că 565 de obiecte - inclusiv bijuterii şi sculpturi scitice şi sarmatice - s-au întors din Olanda. Colecţia, în mare parte din muzeele din Crimeea, a fost împrumutată la Muzeul Allard Pierson din Amsterdam când Rusia a anexat peninsula ucraineană în 2014. Atât Ucraina, cât şi Rusia au revendicat obiectele, însă instanţele olandeze au susţinut Kievul. Într-o declaraţie de luni, Muzeul Naţional de Istorie a Ucrainei din Kiev a precizat: "După aproape 10 ani de audieri în instanţă, artefactele din patru muzee din Crimeea care au fost prezentate în cadrul expoziţiei "Crimeea: Aurul şi secretele Mării Negre' din Amsterdam s-au întors în Ucraina". Acesta a adăugat că colecţia, care include săbii de bronz, coifuri de aur şi pietre preţioase, va fi păstrată în muzeu până la "de-ocuparea Crimeii". Serviciul de securitate ucrainean SBU a postat luni o înregistrare video în care se vede un camion cu artefactele care cântăreşte 2.694 kg şi care se îndreaptă spre Kiev pentru a fi identificat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.