Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European (PE) a recomandat joi ca Guvernul ungar să fie sancţionat din cauza, în opinia sa, unei lipse de respect faţă de democraţie şi statul de drept, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a recomandat să se deschidă proceduri disciplinare, care ar putea să antreneze o suspendare temporară a dreptului de vot al Ungariei în cadrul Consiliului European, din care fac parte şefii de stat şi de guverne ai Celor 28.

Guvernul premierului Viktor Orban a ”subminat în repetate rânduri independenţa puterii judiciare, libertatea presei şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor” ungari, a denunţat europarlamentara olandeză Judith Sargentini.

Partidul lui Orban, Fidesz, a obţinut o victorie în alegerile parlamentare de duminică.

Cum Guvernul probabil că nu-şi va schimba direcţia, ”Consiliul trebuie să iniţieze proceduri acum”, a subliniat Sargentini.

Polonia a devenit, în decembrie, primul stat membru UE avertizat cu privire la faptul că riscă să încalce dreptul Uniunii Europene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.