Comisia Europeană urmează să afirme că UE a intrat într-o nouă fază post-urgenţă a pandemiei de Covid-19, în care testarea ar trebui să fie vizată, iar monitorizarea cazurilor de COVID-19 ar trebui să fie similară cu supravegherea gripei pe bază de mostre, conform unui proiect de document văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schimbarea vine pe fondul unei scăderi treptate a numărului de cazuri şi a unei scăderi a numărului de decese legate de Covid-19, datorită răspândirii variantei mai puţin virulente Omicron şi imunizării a peste 70% din populaţia UE, cu jumătate din populaţie primind şi o injecţie de rapel.

”Această comunicare propune o abordare pentru gestionarea pandemiei în următoarele luni, trecând de la un mod de urgenţă la un mod mai durabil”, se arată în proiectul de document al UE.

Comisia nu a avut niciun comentariu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este responsabilă cu declararea unei pandemii şi a sfârşitului acesteia, o mişcare care are implicaţii juridice vaste pentru o mare varietate de sectoare, inclusiv asigurători şi producătorii de vaccinuri.

Agenţia ONU a spus că pandemia nu s-a încheiat.

Documentul UE nu este obligatoriu şi vine cu avertismente clare că ”Covid-19 este aici pentru a rămâne”, probabil odată cu apariţia de noi variante şi, prin urmare, ”vigilenţa şi pregătirea rămân esenţiale”.

Proiectul de document, pregătit de comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, şi care urmează să fie adoptat miercuri, avertizează că sunt posibile noi creşteri ale numărului de cazuri şi recomandă guvernelor UE să rămână în gardă şi să fie gata să revină la măsurile de urgenţă, dacă va fi necesar.

Cu toate acestea, recunoaşte, de asemenea, că a început o nouă fază şi că este necesară o nouă abordare pentru monitorizarea pandemiei. Asta înseamnă că în unele state s-a renunţat deja la testarea în masă, prin care persoanele cu simptome şi contactele lor trebuie să fie supuse unui test, în contrast puternic cu politicile aplicate în prezent în China, unde oraşele mari sunt supuse restricţiilor şi testelor în masă regulate, după detectarea a unui număr mic de cazuri.

Comisia recunoaşte această schimbare, observând că testele mai puţine ar putea îngreuna interpretarea datelor epidemiologice.

Acest lucru este în conformitate cu avertismentele şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat marţi ţările să menţină supravegherea infecţiilor cu coronavirus, spunând că lumea este ”oarbă” la modul în care virusul se răspândeşte din cauza scăderii ratelor de testare.

Pentru a aborda această situaţie, Bruxellesul încurajează introducerea unor modalităţi mai sofisticate de detectare a focarelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.