Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri că urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în Parlamentul din România şi a subliniat că Executivul UE nu ţine de cont de orientările politice în actuala situaţie din ţara noastră, ci vrea să ajute la eliminarea corupţiei endemice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am urmărit îndeaproape situaţia începând de săptămâna trecută. Am notat introducerea Ordonanţei de Urgenţă 14 pentru a aborda Ordonanţa de Urgenţă 13. Am notat şi că Guvernul nu va continua cu legislaţia contestată. Vom continua să urmărim cu atenţie ce se întâmplă în Parlamentul român”, a spus oficialul într-o conferinţă de presă organizată după o reuniune a Colegiului Comisarilor.

"Să fiu la fel de clar în această privinţă ca şi săptămâna trecută, în Parlamentul European: Comisia nu ţine cont de orientarea politică în această privinţă. Pentru noi, aceasta nu este o discuţie politică, nu ţinem partea cuiva în afacerile interne din România. Este vorba despre a ajuta România să ducă la bun sfârşit această luptă foarte, foarte lungă şi dificilă pentru a scăpa de corupţia instituţionalizată”, a adăugat el.

Situaţia din România s-a aflat şi pe agenda de discuţii avute la Bruxelles de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ministrul francez de Externe Bernard Cazeneuve. Într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei de la Paris, care a avut loc marţi, liderul Executivului UE a afirmat că România pare să fie în curs "de a-şi reveni”.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a avertizat că România a înregistrat un regres în ceea ce priveşte dovedirea ireversibilităţii reformelor, ceea ce este posibil să fi afectat şansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, aşa cum a promis anterior preşedintele C.E. Jean-Claude Juncker.

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au subliniat într-o declaraţie comună publicată miercuri, că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.