Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson speră ca Cei 27 să adopte vineri, într-o reuniune, o poziţie comună în vederea redeschiderii frontierelor interne şi externe ale Uniunii Europene, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La trei luni de la închiderea frontierelor din cauza pandemiei covid-19, toate statele membre se gândesc la ridicarea restricţionării liberei circulaţii.

Italia a redeschis deja frontiera în vederea vacanţelor din vară, Franţa urmează să o redeschidă de la 15 iunie. Însă francezii şi portughezii au de aşteptat până la 1 iulie pentru a se duce în Spania vecină.

Pe de altă parte, unele ţări nu aplică principiul reciprocităţii.

Astfel, cehii sunt autotizaţi să intre în Austria, însă austriecii nu pot să se ducă încă în Cehia.

Iar Italia şi-a redeschis toate frontierele terestre, inclusiv cu Austria, însă Austria menţine închisă frontiera cu Italia, iar Roma este nemulţumită.

Astfel, europenii avansează în această problemă dispersat.

Însă comisarul însărcinat cu dosarul vrea o armonizare cât mai curând.

”Cred că ne apropiem de o situaţie în care trebuie să ridicăm toate restricţiile de la frontierele interne şi controalele de la frontierele externe”, apreciază Ylva Johansson.

”Aşadar, în cadrul reuniunii miniştrilor de Interne ai Celor 27, prevăzută vineri, voi propune statelor membre să ridice toate controalele interne cât mai curând posibil. Şi cred că o dată bună în acest sens este sfârşitul lui iunie”, consideră ea.

Problema frontierelor externe ale UE este şi mai spinoasă.

Subiectul a fost evocat miercuri de către miniştrii francez şi italian de Externe, într-o întâlnire la Roma

Jean-Yves Drian a pledat în favoarea unei coordonări necesare a calendarului redeschiderii frontierelor externe.

Ylva Johansson este de aceeaşi părere.

”În privinţa frontierelor externe este important să avem aceeaşi abordare. Această coordonare este o condiţie prealabilă redeschiderii frontierelor în interiorul UE şi a frontierelor din spaţiul Schengen. De aceea este importantă reuniunea de vineri”, sublinia ea.

În spatele problemei redeschiderii frontierelor se află miza turistică şi o voinţă de repornire a unui întreg sector economic, oprit de trei luni.

Însă viteza nu trebuie confundată cu precauţia, comentează Euroenews.

Grecia plăteşte din această cauză.

Ea a relansat numeroase zboruri internaţionale, însă marţi 12 pasageri de la Doha, din Qatar, au fost testaţi pozitiv cu covid-19.

Atena a anulat ulterior toate legăturile aeriene cu Qatarul, cel puţin până la 15 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.