Comisia Europeană salută acordul provizoriu dintre Parlamentul European şi Consiliul UE privind primul cadru voluntar la nivelul Uniunii Europene pentru certificarea eliminărilor de înaltă calitate ale dioxidului de carbon. Acest cadru de certificare va stimula tehnologiile inovatoare de eliminare a dioxidului de carbon şi agricultura carbonului, care contribuie la obiectivele UE în materie de climă, mediu şi poluare zero. Astfel, printre altele, va fi instituit un registru al UE pentru a crea un nivel ridicat de transparenţă în ceea ce priveşte eliminările certificate de dioxid de carbon

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou cadru va ajuta UE să atingă neutralitatea climatică prin certificarea eliminărilor de dioxid de carbon şi a agriculturii carbonului pentru a se asigura că acestea sunt transparente şi fiabile, prevenind dezinformarea ecologică şi creând noi oportunităţi de afaceri, potrivit comunicatului de presă al Executivului european.

Acordul stabileşte norme de certificare pentru:

- Agricultura carbonului, cum ar fi refacerea pădurilor şi a solurilor şi evitarea emisiilor solului, reumidificarea turbăriilor, utilizarea mai eficientă a îngrăşămintelor şi alte practici agricole inovatoare;

- Eliminările industriale de carbon, cum ar fi bioenergia cu captarea şi stocarea dioxidului de carbon, sau captarea şi stocarea directă a dioxidului de carbon din aer;

- Lipirea carbonului în produse şi materiale durabile, cum ar fi materialele de construcţie pe bază de lemn sau cărbunele biologic.

Regulamentul convenit provizoriu va îmbunătăţi capacitatea UE de a cuantifica, monitoriza şi verifica autenticitatea tuturor acestor forme de eliminare a dioxidului de carbon, mai spune sursa citată. În special, acesta stabileşte norme pentru recunoaşterea sistemelor de certificare care demonstrează conformitatea cu cadrul UE, precum şi un set specific de criterii pentru a asigura o înaltă calitate a eliminărilor de dioxid de carbon şi transparenţa şi credibilitatea procesului de certificare.

Criteriile convenite vor asigura faptul că eliminările de dioxid de carbon sunt: cuantificată corect; stocarea carbonului pentru o perioadă convenită pe termen lung (minimum 35 ani pentru carbonul stocat în produse); merg dincolo de practicile existente şi nu doar recompensează statu-quo-ul; şi să contribuie la obiective mai ample în materie de durabilitate, de exemplu prin asigurarea unui impact pozitiv asupra biodiversităţii.

Va fi instituit un registru al UE pentru a crea un nivel ridicat de transparenţă în ceea ce priveşte eliminările certificate de dioxid de carbon. Acest lucru va fi pus în aplicare în termen de 4 ani. Între timp, pot fi utilizate registrele sistemelor de certificare existente. Regulamentul prevede o prioritizare a metodologiilor de certificare care ar trebui dezvoltate. Pe această bază, Comisia, sprijinită de un grup de experţi în eliminarea dioxidului de carbon, îşi va continua activitatea de elaborare a unor metodologii de certificare credibile şi adaptate pentru diferitele tipuri de activităţi de eliminare a dioxidului de carbon.

Eliminările certificate de dioxid de carbon pot constitui baza unor noi oportunităţi economice şi pot fi monetizate prin scheme private şi sprijin din partea sectorului public, precum şi prin generarea de avantaje comerciale, consumatorii dorind să recompenseze practicile ecologice. Agricultura carbonului va crea noi modele de afaceri pentru fermieri şi silvicultori şi se preconizează că va aduce beneficii semnificative pentru biodiversitate. Regulamentul convenit încurajează, de asemenea, utilizarea bioproduselor pentru construcţii de lungă durată pentru a menţine fixarea carbonului pe parcursul mai multor decenii sau mai mult, stimulând noi tehnici durabile de construcţie.

În ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru tehnologiile de eliminare a dioxidului de carbon, regulamentul deblochează finanţarea privată şi publică inovatoare, inclusiv finanţarea impactului sau sprijinul public bazat pe rezultate, deoarece eliminatorii de dioxid de carbon şi fermierii din domeniul carbonului pot fi recompensaţi pe baza absorbţiilor certificate şi a reducerilor de emisii. Acesta va sprijini, de asemenea, noul Bauhaus european prin recunoaşterea capacităţii de stocare a carbonului a materialelor de construcţie biologice şi eficiente din punct de vedere energetic. Comisia va continua să finanţeze eliminarea dioxidului de carbon prin diverse programe, cum ar fi Fondul pentru inovare, politica agricolă comună, Fondul de dezvoltare regională, programul LIFE şi programul Orizont Europa (inclusiv misiunea „Un pact al solului pentru Europa”).

Parlamentul European şi Consiliul UE trebuie acum să aprobe în mod oficial acordul. Odată finalizat procesul, noua legislaţie va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii şi va intra în vigoare.

Legea europeană a climei, semnată în 2021, obligă din punct de vedere juridic UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Aceasta înseamnă realizarea unui echilibru între emisiile şi absorbţiile de gaze cu efect de seră până în 2050. Prin urmare, Regulamentul-cadru de certificare a eliminării dioxidului de carbon, propus iniţial de Comisie în noiembrie 2022, este esenţial pentru atingerea obiectivului climatic pe termen lung al UE în temeiul Acordului de la Paris şi pentru transformarea Pactului verde european în realitate. Eliminarea dioxidului de carbon va fi un factor-cheie pentru un viitor obiectiv intermediar privind clima pentru 2040, astfel cum a recomandat Comisia în comunicarea sa şi în Strategia industrială de gestionare a carbonului din 6 februarie.

Pe baza Comunicării Comisiei privind ciclurile durabile ale carbonului, adoptată în 2021, prezentul regulament contribuie la obiectivul de eliminare a dioxidului de carbon pentru 2030 în sectorul exploatării terenurilor, schimbării destinaţiei terenurilor şi silviculturii (LULUCF). De asemenea, sprijină activităţile de refacere a naturii în conformitate cu Legea privind refacerea naturii şi cu practicile economiei circulare din Planul de acţiune pentru economia circulară, conform sursei menţionate.

Aceasta va ajuta, de asemenea, întreprinderile să îşi raporteze amprenta climatică în conformitate cu Directiva privind responsabilitatea socială a întreprinderilor şi cu standardele conexe de raportare privind durabilitatea şi va oferi mai multă transparenţă în ceea ce priveşte afirmaţiile organizaţiilor publice şi private privind neutralitatea climatică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.