Comisia Europeană a reacţionat, duminică, după ce în ultima perioadă s-a înregistrat un număr tot mai mare de incidente antisemite din Europa, precizând că UE este hotărâtă să protejeze bunăstarea tuturor comunităţilor sale, etnice, religioase sau de altă natură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În ultimele câteva zile, numărul mare de incidente antisemite din Europa a atins niveluri extraordinare, care amintesc de unele dintre cele mai întunecate momente din istorie. Astăzi, evreii europeni trăiesc din nou în frică.

Am asistat la o reapariţie a incidentelor şi a retoricii antisemite în Uniunea Europeană şi în întreaga lume: cocteiluri Molotov aruncate asupra unei sinagogi din Germania, stelele lui David desenate pe clădiri rezidenţiale din Franţa, un cimitir evreiesc profanat în Austria, magazine evreieşti şi sinagogi atacate în Spania, manifestanţi care scandează sloganuri de ură împotriva evreilor.

În aceste vremuri dificile, Uniunea Europeană este alături de comunităţile sale evreieşti.

Condamnăm aceste acte josnice în termenii cei mai fermi posibil. Ele sunt împotriva a tot ceea ce reprezintă Europa. Împotriva valorilor noastre fundamentale şi a modului nostru de viaţă. Împotriva modelului de societate pe care îl reprezentăm: unul bazat pe egalitate, incluziune şi respectarea deplină a drepturilor omului. Evrei, musulmani, creştini - nimeni nu ar trebui să se teamă de discriminare sau de violenţă din cauza religiei sau a identităţii sale. UE este hotărâtă să protejeze bunăstarea tuturor comunităţilor sale, etnice, religioase sau de altă natură”, a precizat Comisia Europeană.

Trebuie să ne opunem acestei creşteri a antisemitismului, precum şi a urii anti-musulmane la care am asistat în ultimele săptămâni, care nu îşi are locul în Europa, se menţionează în comunicat.

Avem deja la dispoziţie instrumente puternice pentru a contracara astfel de incidente:  Legislaţia UE incriminează incitarea publică la ură şi violenţă şi stabileşte o abordare comună pentru combaterea discursurilor şi a infracţiunilor motivate de ură rasistă şi xenofobă.

Garantarea aplicării riguroase a acesteia este acum mai imperativă ca niciodată. Iar din 2021, Uniunea Europeană are în vigoare prima sa strategie cuprinzătoare de combatere a antisemitismului şi de încurajare a vieţii evreieşti, precum şi, din 2020, un plan de acţiune al UE împotriva rasismului.

În cooperare cu statele membre, vom continua să intensificăm măsurile de securitate. Am sporit deja finanţarea UE pentru protejarea lăcaşurilor de cult şi a altor spaţii şi lucrăm pentru a pune la dispoziţie mai mult sprijin. În paralel, intensificăm aplicarea legislaţiei relevante pentru a ne asigura că platformele online reacţionează rapid şi eficient la conţinutul antisemit sau antimusulman online, fie că este vorba de conţinut terorist, de discursuri de ură sau de dezinformare.

Este responsabilitatea noastră comună, în calitate de europeni, de a denunţa ura în toate formele sale şi de a ne opune acesteia”, a adăugat Comisia Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.