Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că a hotărât să nu claseze noul coronavirus ca prezentând maximum de periculozitate prevăzut în legislaţia privind protecţia muncitorilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O directivă europeană din 2000 cu privire la protecţia muncitorilor de riscuri legate de expunerea la agenţi biologici la muncă stabileşte o scală a gravităţii germenilor de patru niveluri.

Grupa 1 - cea mai puţin periculoasă - nu este ”susceptibilă să provoace o boală omului”. Grupa 4 - cea mai periculoasă -, în afară de cauzarea unor maladii grave, ”constituie un pericol grav pentru muncitori” şi prezintă un ”risc mare de răspândire în colectivitate”.

Comitetul pentru Progres Tehnic, alcătuit de Comisie şi experţi din statele membre, ”a dat un aviz pozitiv în vederea includerii covid-19 în lista (...) (grupei) de risc 3”, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Marta Wieczorek.

Această decizie urmează să intre în vigoare în iunie, a anunat ea, precizând că Parlamentul European (PE) şi Consiliul European - care reprezintă statele membre - au la dispoziţie o lună pentru a se opune acestei decizii.

Acest anunţ ar urma să provoace nemulţumirea sindicatelor, care au îndemnat zilele trecute Comisia să plaseze SARS-Cov-2 în grupul cel mai riscant.

”Ţinând cont de măsurile fără precedent luate în lupta împotriva covid-19, este dificil să înţelegem de ce Comisia Europeană insistă ca virusul să nu fie inclus în categoria celui mai mare risc atunci când vine vorba de protejarea muncitorilor”, denunţa în urmă cu câteva zile adjunctul secretarului general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC), Per Hilmersson.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.