Comisia Europeană le va cere miercuri statelor membre UE să evalueze din nou dacă Guvernul polonez încalcă standardele democratice, ceea ce marchează o nouă intensificare a presiunii exercitate asupra Varşoviei, au declarat trei surse apropiate Executivului European pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Jean-Claude Juncker şi colegii săi comisari urmează să aprobe, în cursul reuniunii lor săptămânale, decizia de a cere Consiliului European să treacă disputa cu Polonia pe agenda întâlnirii ministeriale din 25 septembrie – ceea ce creşte riscul ca blocul comunitar să penalizeze Varşovia, dacă aceasta persistă.

Guvernul naţionalist polonez respinge acuzaţiile UE, potrivit cărora reformele din sistemul de justiţie şi vizând media pun în pericol statul de drept.

Pe 26 iulie, CE a anunţat că va lansa acţiuni legale împotriva Poloniei privind reformele şi a acordat Varşoviei o lună să răspundă. Varşovia a refuzat, însă, să răspundă.

Mai mult, Guvernul a afirmat la sfârşitul lunii trecute că procesul legislativ de reformare a sistemului judiciar este în concordanţă cu standardele europene şi a descris îngrijorările CE privind statul de drept din ţară drept fără bază.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.