Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că deblochează aproape 120 de milioane de euro cu scopul de a ajuta ţările europene să apere spaţiile publice din oraşele lor, tot mai vizate de atacuri jihadiste ”low cost” ca cel de la Barcelona, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Planul de acţiune prezentat de Bruxelles prevede 18,5 milioane de euro disponibili încă din 2017 prin ”proiecte transnaţionale care să îmbunătăţească protecţia spaţiilor publice” şii 100 de milioane de euro în 2018 destinaţi ajutorării ”oraşelor care investesc în soluţii de securitate”.

În iulie 2016, un bărbat care se afla singur la volanul unui camion a ucis 86 de persoane intrând cu el în mulţime la Nsa, în sudul Franţei, în timpul focurilor de artificii de Ziua Naţională.

De atunci, mai multe atacuri au însângerat Europa, în locuri frecventate de public, precum emblematicul bulevard Las Ramblas, la Barcelona, în august 2017. Atacuri în locuri publice au fost comise, de asemenea, în ultimele luni, la Londra, Manchester, Stockholm sau Marsilia.

În afară de fondurile propuse în vederea unei mai bune securizări a locurilor publice, Comisia propune totodată înfiinţarea unei reţele de expertiză, pentru ca europenii să poată să-şi împărtăşească ”bunele practici” în securizarea unor locuri precum aeroporturile, gările sau stadioanele, locuri deschise care apar drept ”ţinte facile”.

”Pe măsură ce terorismul îşi schimbă tactica, noi intensificăm asistenţa oferită statelor membre pentru a face faţă acestor ameninţări”, a subliniat, într-o conferinţă de presă, comisarul însărcinat cu Securitatea Julian King.

”Noi le ajutăm să protejeze spaţiile publice în care se întâlneşte populaţia, tăind totodată accesul teroriştilor la substanţe periculoase care intră în fabricarea unor dispozitive explozive şi oprind sursele de finanţare a terorismului”, a adăugat King.

Măsurile propuse de Comisie includ, de asemenea, înfiinţarea - în cadrul Europol - a unui ”pol de cunoştinţe” în domeniul securităţii ”substanţelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare”.

În plan extern, Comisia vrea să-şi consolideze cooperarea cu ţări terţe în lupta împotriva terorismului.

Ea le-a cerut statelor membre UE să o autorizeze ”să deschidă negocieri în vederea încheierii cu Canada a unui acord revizuit cu privire la datele dosarelor pasagerilor” aerieni, după ce acordul semnat în 2014 a fost revizuit în această vară de către Curtea de Justiţie a UE (CJUE).

Comisia cere de asemenea să fie autorizată să deschidă negocieri în vederea încheierii unor acorduri cu Algeria, Egiptul, Israelul, Iordania, Libanul, Marocul, Tunisia şi Turcia.

Asemenea acorduri cu UE vor viza ”transferul de date cu caracter personal între Europol şi aceste ţări, în vederea prevenirii şi combaterii terorismului şi a formelor grave de criminalitate”.

Comisia a confirmat totodată că pregăteşte înfiinţarea ”unei viitoare Unităţi Europene de Infromaţii”, anunţate în septembrie de către preşedintele Jean-Claude Juncker.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.