Comisia Europeană a adoptat un Plan de acţiune revizuit al UE pentru a pune capăt comerţului ilegal cu specii sălbatice de floră şi faună, aşa cum anunţa în Strategia privind biodiversitatea pentru 2030.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Comerţul ilegal cu specii sălbatice profitabil de pe piaţa neagră mondială contribuie la epuizarea sau dispariţia unor întregi specii şi favorizează bolile zoonotice – boli care trec de la animale la oameni. Potrivit Raportului din 2020 privind infracţiunile împotriva speciilor sălbatice la nivel mondial al Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate, toate ţările din lume sunt afectate de traficul cu specii sălbatice, fiind implicate o gamă largă de specii, de la anghilă la pangoline şi până la lemnul de trandafir”, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Planul actualizat va orienta noile acţiuni ale UE de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună şi floră până în 2027, pe baza primului Plan de acţiune adoptat în urmă cu şase ani.

Planul revizuit are patru priorităţi principale:

- Prevenirea traficului cu specii sălbatice de faună şi floră şi înlăturarea cauzelor profunde ale acestuia, prin reducerea cererii de specii sălbatice comercializate ilegal, prin sprijinirea mijloacelor de subzistenţă durabile în ţările de origine şi prin combaterea corupţiei la toate nivelurile;

- Consolidarea cadrului juridic şi de politică împotriva traficului cu specii sălbatice, prin alinierea politicilor UE şi naţionale la angajamentele internaţionale şi la cele mai recente date concrete, precum şi prin colaborarea cu sectoarele economice implicate în comerţul cu specii sălbatice;

- Asigurarea respectării reglementărilor şi a politicilor de combatere eficace a traficului cu specii sălbatice de faună şi floră, prin îmbunătăţirea ratei de detectare a activităţilor ilegale în cadrul UE, punând accentul pe consolidarea capacităţilor de-a lungul întregului lanţ de asigurare a respectării legii, încurajând coordonarea şi cooperarea în cadrul statelor membre şi între acestea şi intensificând eforturile de abordare a aspectelor online ale traficului cu specii sălbatice;

- Consolidarea parteneriatului mondial dintre ţările de origine, ţările consumatoare şi ţările de tranzit împotriva traficului cu specii sălbatice de faună şi floră, prin consolidarea capacităţii acestora şi prin îmbunătăţirea cooperării dintre statele membre, actorii UE însărcinaţi cu asigurarea respectării legii şi principalele ţări din afara UE.

Potrivit sursei citate, în noiembrie, părţile la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie (CITES) se vor reuni în Panama pentru a analiza introducerea unor reglementări comerciale mai stricte pentru protejarea a aproape 600 de specii de floră şi faună. UE va prezenta acest plan de acţiune revizuit, împreună cu un pachet solid de propuneri pentru speciile care urmează să fie incluse în apendicele CITES la CITES COP19.

Comerţul ilegal cu specii sălbatice de faună şi floră este un factor de pierdere a biodiversităţii, poate slăbi considerabil populaţiile sălbatice de floră şi faună şi, în unele cazuri, poate determina dispariţia acestora. Traficul cu specii sălbatice are în acelaşi timp consecinţe socioeconomice distructive, întrucât distrugerea ecosistemelor care poate rezulta din braconaj şi trafic privează adesea comunităţile locale de forme legale şi durabile de venituri. După cum a evidenţiat recent pandemia de COVID-19, comerţul negestionat cu specii sălbatice poate fi o sursă de răspândire a bolilor zoonotice, cu rezultate potenţial devastatoare pentru sănătatea publică.

UE este un nod central pentru traficul mondial cu specii sălbatice de faună şi floră şi joacă un rol esenţial în lupta împotriva acestuia.

Valoarea comerţului ilegal cu specii sălbatice de faună şi floră raportată în UE a fost de minimum 4,7 milioane euro în 2019, dar este probabil ca această valoare să fie în realitate mult mai mare. Autorităţile statelor membre ale UE efectuează constant confiscări legate de flora şi fauna sălbatică (medicamente, corali, reptile, păsări, plante şi mamifere). Începând din 2017, în UE au fost recenzate anual, în medie, peste 6.000 de cazuri de confiscări implicând specii sălbatice de faună şi floră incluse pe lista CITES, mai indică sursa menţionată.

Planul de acţiune revizuit vine într-un moment critic pentru conservarea biodiversităţii globale. Planul dovedeşte că UE conduce prin puterea exemplului, înaintea a două reuniuni internaţionale majore: Conferinţa Naţiunilor Unite privind biodiversitatea COP15, care va avea loc la Montreal în luna decembrie şi în cadrul căreia se aşteaptă ca părţile să ajungă la un acord global pentru a stopa şi a inversa tendinţa de distrugere continuă a biodiversităţii, şi CITES COP19, care va avea loc în Panama în perioada 14-25 noiembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.