Combatanţi din cadrul Hashd al-Shaabi din Irak au fost ucişi în atacuri aeriene efectuate de cptre Statele Unite, a anunţat luni această influentă coaliţie paramilitară proiraniană, care ameninţă ”să-li răzbune martieii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O ”mână de combatanţi” au fost ucişi în atacuri aeriene, a anunţat ea într-un comunicat.

Statele Unite au anunţat că au efectuat atacuri, duminică, vizând miliţii susţinute de Iran în Irak şi Siria, ca represalii faţă de o multiplicare a unor atacuri cu drone vizând interesele americane în Irak.

”Am anunţat deja că nu vom rămâne tăcuţi în faţa prezenţei forţelor de ocupaţie americane, care este contrară Constituţiei noastre şi votului deputaţilor noştri (...). Vom răzbuna sângele martirilor noştri”, ameninţă coaliţia, din care fac parte forţe proiraniene în Irak. Unele facţiuni acţionează uneori în afara coaliţiei.

Potrivit unor facţiuni membre ale Hashd al-Shaabi, raiduri au vizat ţinte în regiunea Al-Qaïm, în provincia Al-Anbar, în vestul Irakului, în apropiere de frontiera cu Siria.

Patru combatanţi au fost ucişi, potrivit unei facţiuni membre a Hashd al-Shaabi.

În Siria, cel puţin cinci combatanţi irakieni proiranieni au fost ucişi, iar alte câteva zeci au fost răniţi în aceste atacuri aeriene, potrivit Observatorului sirian al Drepturilor Omului (SOHR), o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Regatul Unit.

Potrivit Pentagonului, ”ţintele au fost selectate, pentru că aceste instalaţii sunt folosite de către miliţii susţinute de Iran, implicate în atacuri cu vehicule aeriene nelocuite (UAV) vizând persoane şi instalaţii americane în Irak”.

Interese americane în Irak au fost ţinta unor atacuri repetate în ultimele luni.

Statele Unite acuză în mod sistematic facţiuni proiraniene - în principal Hashd al-Shaabi - de faptul că se fac vinovate de aceste atacuri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.