Rebelii Forţelor Armate Revoluţionare Columbiene (FARC) au aprobat un acord de pace revizuit cu executivul columbian, la doar şase săptămâni după ce primul acord a fost respins la limită de către alegători prin referendum. Iniţial, columbienii s-au arătat nemulţumiţi pentru că acordul de pace era mai favorabil rebelilor marxişti, care au dus un război de gherilă violent în ultimii 52 de ani, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii FARC au purtat discuţii intense în ultimii patru ani cu executivul columbian la Havana. Noul acord de pace revizuit ar include propuneri din partea opoziţiei, liderilor religioşi, dar şi altor persoane care s-au împotrivit prin referendum primei încercări de a pune capăt conflictului armat.

Preşedintele Juan Manuel Santos speră că va uni naţiunea divizată în spatele acestui nou acord de pace, după ce procesul de pace a ajuns într-un punct periculos ca urmare a referendumului din octombrie. 

Alegătorii columbieni au demonstrat că sunt puternic divizaţi cu privire la finalizarea războiului de gherilă, în care până la 220.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultima jumătate de veac. O parte din columbieni se tem că rebelii marxişti nu vor fi pedepsiţi pentru crimele lor,  în vreme ce ceilalţi cred că acordul va cimenta oprirea violenţelor.

”Cerem tuturor columbienilor, dar şi comunităţii internaţionale să sprijine acest nou acord şi să asigure implementarea sa rapidă pentru a putea lăsa tragedia războiului în trecut. Nu mai putem să aşteptăm pentru pace”, se arată într-un comunicat semnat deexecutivul columbian şi de rebelii FARC.

Noul acord va fi publicat duminică, iar executivul nu a confirmat organizarea unui al doilea referendum pentru finalizarea procesului de pace.

Însă, acordul revizuit nu va schimba o parte controversată, care permite rebelilor marxişti să-şi desemneze zece reprezentanţi în Congres. De asemenea, liderii rebelilor vor putea să fie aleşi eventual în poziţii politice.

De asemenea, noul acord nu va fi introdus în constituţia columbiană, iar rebelii vor prezenta un inventar complet al bunurilor, care sunt destinate pentru compensarea victimelor.

Forţele Armate Revoluţionare Columbiene vor fi forţate să prezinte detalii exhaustive despre implicarea în tradicul de droguri, iar magistraţii internaţionali vor fi eliminaţi din instanţele speciale pentru pace, deşi observatorii internaţionali vor fi în continuare permişi.

Orice investigaţie cu privire la violenţele comise de rebelii marxişti va trebui să fie lansată în următorii doi ani, iar instanţele speciale vor funcţiona doar pentru o perioadă de zece ani.

”Este important ca cetăţenii să înţeleagă că scopul acestor procese de pace în întreaga lume este ca rebelii să renunţe la arme şi să participe în politica legală. Procesul nostru de pace cu rebelii marxişti nu este şi nu va fi o excepţie de la această regulă”, a declarat preşedintele Juan Manuel Santos, care a primit premiul Nobel pentru Pace.

De asemenea, este puţin probabil ca noul acord să includă închisoare pentru rebeli, însă cei condamanţi de instanţele speciale vor fi limitaţi în anumite teritorii şi vor avea condiţii de viaţă stricte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.