Partidele din coaliţia guvernamentală a Angelei Merkel au ajuns la un acord, în weekend, asupra unei reforme a pensiei minime, care permite Guvernului, fragilizat după mai puţin de doi ani de existenţă, să evite o criză politică majoră, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unor negocieri laborioase, conservatorii din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a lui Merkel şi aliatul său bavrez Uniunea Creştin Socială (CSU), pe de o parte, şi social-democraţii din cadrul Partidului Social Democrat (SPD), pe de altă parte, au convenit o reclaculare a pensiei minime în cazul persoanelor care, în pofida faptului că au cotizat fără întrerupere, primesc o pensie mică.

”Am găsit, în această temă dificilă, o soluţie bună şi care poate fi apărată de CDU”, a anunţat duminică, într-o declaraţie de presă comună cu liderii SCU şi SPD, preşedinta creştin-democrată Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK).

Preşedinta interimară SPD Malu Dreyer a catalogat acest compromis drept ”o etapă socio-politică importantă”.

Cele două tabere se ceartă de luni de zile cu privire la acest subiect fierbintem într-o Germanie care se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei. O criză politică majoră ameninţasă izbucnească în lipsa unei înţelegeri între parteneri slăbişi, care se confruntă, în plus, cu rezerve interne puternice.

SPD luptă pentru supravieţuirea sa politică şi urmează să hotărască în decembrie dacă rămâne sau nu în coaliţie, ceea ce ar putea conduce la alegeri anticipate. Partidul Social Democrat, care intenţionează să se reorienteze către stânga, cu scopul de a recâştiga o parte a electoratului său, urmează totodată să desemneze o nouă conducere.

CDU a înlănţuit, la rândul său, o serie de înfrângeri electorale, ultima în Turingia, la sfârşitul lui octombrie, unde a fost înfrânt de extrema dreaptă.

Cele două tabere au decis duminică faptul că acordarea unei pensii minime urmează să fie supusă unei examinări complete a veniturilor persoanei care doreşte săo primească.

În ceea ce-i priveşte pe conservatori, preşedinta lor Annegret Kramp-Karrenbauer, totodată ministrul Apărării, este tot mai criticată, în mod voalat, în interiorul formaţiunii.

De când a intrat în funcţie, în martie 2018, coaliţia lui Merkel pare puţin solidă, iar unii observatori se întreabă dacă mai este în măsură să efecteze reforme după 14 ani la putere. Merkel a anunţat că acesta este ultimul său mandat şi că ar urma să se încheie în toamna lui 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.