Ucrainenii urmează să înceapă în Statele Unite antrenamentul pentru folosirea sistemului de rachete Patriot chiar de săptămâna viitoare, au declarat pentru CNN doi oficiali americani familiarizaţi cu acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE. Pentagonul a confirmat că SUA vor începe să instruiască între 90 şi 100 de soldaţi ucraineni pentru folosirea sistemului Patriot chiar de săptămâna viitoare, la Fort Sill, în Oklahoma.

Antrenamentul ar urma să dureze câteva luni.

"Odată instalat în teren, Patriot va contribui la apărarea aeriană a Ucrainei şi va oferi o altă capacitate poporului ucrainean de a se apăra împotriva atacurilor aeriene continue ale Rusiei", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forţelor Aeriene Pat Ryder, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ryder a confirmat, de asemenea, că programul anunţat anterior de pregătire combinată destinat batalioanelor ucrainene va începe, de asemenea, încă de săptămâna viitoare, în Europa, şi "nu va necesita o creştere semnificativă sau orice altă creştere în ceea ce priveşte instructorii americani" desfăşuraţi aici.

CITEȘTE ȘI SUA iau în considerare instruirea avansată a mii de soldaţi ucraineni la o bază din Germania - CNN

Ryder nu a oferit detalii despre modul în care Germania intenţionează să se ocupe de instruirea soldaţilor cu privire la sistemul Patriot pe care s-a angajat să îl trimită Ucrainei şi dacă Berlinul va aştepta finalizarea instruirii americane înainte de a-şi trimite propriul sistem.

O baterie Patriot include echipamente de generare a energiei, calculatoare, un sistem de control şi până la opt lansatoare. Bateria este operată de aproximativ 90 de soldaţi şi este nevoie de luni de zile pentru a se antrena în acest sens.

Deşi Patriot este considerat în general ca fiind unul dintre cele mai avansate şi eficiente sisteme de apărare aeriană, experţii au avertizat că acesta "nu este de natură să schimbe radical jocul", din cauza razei sale de acţiune limitate şi a timpului necesar pentru ca ucrainenii să îl poată utiliza.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Programul de pregătire va avea loc la Fort Sill, în Oklahoma, unde SUA îşi desfăşoară propriile antrenamente privind operarea şi întreţinerea sistemului avansat de apărare aeriană.

Fort Sill este una dintre cele patru locaţii de pregătire de bază ale armatei americane şi găzduieşte şcoala de artilerie, care instruieşte membrii serviciului de mai bine de un secol.

Instruirea ucrainenilor pentru operarea acestui sistem complex este de aşteptat să dureze "câteva luni", a declarat Laura Cooper, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia. "Nu voi putea să vă dau un termen specific pentru finalizarea pregătirii", a adăugat oficialul.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, declarase săptămâna trecută că SUA analizează o varietate de opţiuni pentru locul în care să desfăşoare antrenamentul pentru rachetele Patriot, "inclusiv un potenţial antrenament în SUA, în străinătate sau o combinaţie a celor două".

SUA au anunţat la sfârşitul lunii decembrie că trimit Ucrainei sistemul de rachete Patriot, iar Germania a declarat recent că va trimite Ucrainei un al doilea sistem de rachete Patriot din propriul inventar.

Informaţii anterioare indicau că antrenamentele soldaţilor ucraineni pentru a se familiariza cu sistemul Patriot ar urma să se desfăşoare la o bază americană din Germania.

CITEȘTE ȘI Rusia afirmă că rachetele Patriot oferite de SUA Ucrainei nu îi vor sta în cale

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.