CNN a prezentat scuze după difuzarea unui reportaj despre tragedia de la o creşă din Thailanda, filmat chiar la locul masacrului. Imaginile cu podelele însângerate au declanşat o anchetă a poliţiei şi discuţii cu privire la cum ar trebui să procedeze mass-media în cazul unor astfel de tragedii, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reportajul CNN, scos între timp de pe platformele postului, a fost criticat dur de Clubul Corespondenţilor Străini din Thailanda şi de Asociaţia Thailandeză a Jurnaliştilor. Poliţia a deschis o anchetă după ce s-a afirmat că echipa de filmare a intrat în locul tragediei fără autorizaţie.

Duminică seară, Surachatee Hakparn, şef adjunct ala poliţiei thailandeze, a declarat că s-a constatat că echipa de filmare nu a intenţionat să intre în locul crimelor fără permisiune. Jurnaliştii au fost totuşi amendaţi pentru că au muncit în Thailanda deşi aveau vize de turist.

Acest caz a declanşat discuţii cu privire la etica media în situaţi unor astfel de tragedii.

Danaichok Boonsom, director în primăria din Uthai Sawan, a fost cel care a depus plângere la poliţie după reportajul CNN. “Vreau să ne respecte. Nu ar trebui să facă orice vor doar pentru audienţă”, a afirmat el, subliniind că localnicii îşi plâng morţii. Printre victimele atacului s-a numărat şi strănepotu lui Danaichok, care avea doar doi ani.

Clubul Corespondenţilor Străini din Thailanda a reacţionat după materialul CNN spunând că postul respectiv ar trebui să îşi pună o întrebare simplă: “Ar fi procedat la fel una dintre echipele lor de filmare la un loc al crimei în SUA?”

Informaţii că echipa de filmare ar fi pătruns în locul masacrului fără permisiune au apărut după ce în social media au fost postate imagini cu jurnaliştii sărind un zid şi trecând de banda de deliminare pusă de poliţişti, atunci când au ieşit din creşă.

Asociaţii media au afirmat că jurnaliştilor nu li s-a permis accesul în clădire.

CNN a precizat că banda de delimitare nu era acolo atunci când echipa de filmare a intrat şi că jurnaliştilor li s-a permis accesul de către oficiali ai Departamentului de Sănătate. Dacă ar fi ştiut că nu este suficient, nu ar fi intrat, a precizat CNN.

“Regretăm profund” orice problemă sau ofensă pe care reportajul le-ar fi putut cauza, a adăugat postul american. CNN a menţionat că echipa sa a pătruns în clădire pentru a-şi face o imagine mai completă cu privire la ce s-a întâmplat acolo şi pentr a “umaniza amploarea tragediei”.

Treizeci şi şapte de oameni, majoritatea copii mici, au fost ucişi la o creşă din Uthai Sawan de un fost poliţist. După atacul de la grădiniţă, bărbatul a tras către trecători în timp ce mergea cu maşina către locuinţa sa. Acasă, el şi-a împuşcat soţia şi copilul şi s-a sinucis.

Tragedia, produsă joi, a îngrozit Thailanda şi a atras atenţia presei din întreaga lume.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.