Oficialii americani din domeniul serviciilor de informaţii cred că Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-şi consolida programul nuclear, Teheranul dorind să aibă un plan de rezervă în cazul în care un acord nuclear de durată cu puterile mondiale nu se va materializa şi Iranul va fi supus în continuare sancţiunilor, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat săptămâna trecută că Iranul caută asistenţă din partea Rusiei pentru programul său nuclear în schimbul sprijinului militar acordat Moscovei, însă informaţiile obţinute de SUA nu indică existenţa unui schimb explicit în acest sens, au declarat surse informate citate de CNN.

Noile informaţii sugerează însă că Teheranul a cerut într-adevăr Moscovei ajutor pentru achiziţionarea de materiale nucleare suplimentare şi ajutor pentru fabricarea de combustibil nuclear, au declarat sursele CNN.

Combustibilul ar putea ajuta Iranul să îşi alimenteze reactoarele nucleare şi ar putea scurta timpul necesar pentru a-şi crea o armă nucleară. Cu toate acestea, experţii au explicat CNN că riscul de proliferare nucleară variază în funcţie de reactorul pentru care este folosit combustibilul.

De asemenea, nu este clar dacă Rusia a fost de acord să ajute Teheranul, în condiţiile în care Kremlinul se opune de mult timp, în mod manifest, ca Iranul să obţină arma nucleară.

Propunerea iraniană a venit însă în contextul în care parteneriatul dintre Iran şi Rusia s-a extins în ultimele luni. Iranul a trimis drone şi alte echipamente Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, iar Moscova e posibil să ofere Teheranului sfaturi despre cum să înabuşe mişcarea de protest care a cuprins Iranul, au declarat oficialii americani. 

Oficialii iranieni sunt tot mai convinşi că acordul nuclear cu puterile occidentale, renegociat după ce la Casa Albă a venit administraţia Biden, nu are şanse să fie reactivat sau dacă va fi, nu va rezista mult şi în acest context s-au gândit să abordeze Rusia.

Preocupările Iranului au apărut cel mai acut în timpul verii, când părea să se apropie de un nou acord nuclear cu SUA şi cu celelalte puteri mondiale, un grup de ţări din care face parte şi Rusia. Teama Iranului era că o viitoare administraţie americană s-ar putea retrage din acord, aşa cum a făcut administraţia Trump în 2018, aşa că a căutat o înţelegere secundară cu Rusia, care i-ar permite să îşi reconstituie rapid programul nuclear, dacă va fi necesar.

Întrebat dacă relaţiile tot mai apropiate dintre Iran şi Rusia au fost un factor care a dus la impasul discuţiilor internaţionale privind acordul nuclear iranian, un oficial cu rang înalt al administraţiei SUA a declarat pentru CNN: „În mod evident, înţelegeri colaterale cu Rusia care ar submina în mod fundamental structura acordului din 2015 ar fi o preocupare serioasă şi ar reduce şi mai mult posibilitatea de a reveni la acord”. Oficialul a refuzat să comenteze în mod specific evaluările serviciilor de informaţii, precizează CNN.

James Acton, director al Programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, nu crede că Iranul are neapărat nevoie de ajutor, dar spune că iranienii au într-adevăr un imbold de a produce combustibilul mai repede, mai ieftin şi într-un termen mai scurt.

Această ştire a suferit modificări în titlu şi primul paragraf ca urmare a unei erate transmise de CNN. Este vorba despre „programul nuclear iranian” , şi nu despre „programul de înarmare nucleară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.