Hillary Clinton îşi multiplică atacurile atacurile la adresa lui Donald Trump, în contextul în care un nou sondaj, publicat marţi seara o creditează cu 48% din intenţiile de vot, iar pe republican cu 40% în rândul alegătorilor care au votat deja în Florida, un stat indispensabil pentru o eventuală victorie a miliardarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestui sondaj, realizat de TargetSmart şi Universitatea William & Mary pe un eşantion redus de alegători, 28% dintre republicani au votat, în Florida, cu democrata.

Media ultimelor sondaje efectuate în acest stat din sudul Statelor Unite, unul dintre cele mai importante dintre statele-cheie în alegeri, îl credita pe Trump cu 45,5% din intenţiile de vot, iar pe Clinton cu 44,5%.

Cu o voce răguşită, democrata în vârstă de 69 de ani părea încrezătoare marţi seara, în Florida, şi l-a atacat dur pe republican.

"El a arătat că nu are temperamentul şi calificările să fie preşedinte", a spus ea la ultimul miting de marţi, la Fort Lauderdale.

Trump era creditat de alt sondaj - la nivel naţional - ABC-Washington Post, cu 46% din intenţiile de vot, iar Clinton cu 45%.

"Vom recuceri Casa Albă", a dat el asigurări la mitinguri în două state în mod istoric democrate - Pennsylvania şi Wisconsin - şi şi-a exprimat speranţa că va obţine în ambele o improbabilă victorie în drumul către fotoliul de preşedinte.

"Clintonii sunt trecutul sordid, noi suntem viitorul străliucitor şi curat", a subliniat Trump la Eau Claire (Wisconsin), în faţa a mii de susţinători care au strigat "Închideţi-o!" atunci când miliardarul populist a vorbit despre Hillary Clinton, pe care a prezentat-o drept o mincinoasă şi o coruptă.

Trump, care afirma recent că nu crede în sondaje, le-a citat din nou şi s-a lăudat că este "în creştere cam peste tot".

După redeschiderea surprinzătoare de către FBI a cazului e-mailurilor lui Clinton în weekend, republicanul a denunţat, în pofida absenţei oricărei informaţii în acest sens, o adversară care se "confruntă cu probleme judiciare tot mai mari".

Clinton se pregătea, în ultimele zile, pentru un mesaj unificator, după o campanie deosebit de agresivă, care i-a afectat şi divizat pe americani. După anunţul FBI, ea a schimbat scenariul şi a revenit la atacuri în toate direcţiile asupra lui Trump.

La un miting la Dade City, ea a fost prezentată de Alicia Machado, o fostă Miss Univers în 1996 - umilită la vremea respectivă de Trump după ce s-a îngrăşat. Clinton a prezentat cele mai scandaloase, jignitoare şi sexiste declaraţii ale adversarului ei.

"El şi-a petrecut viaţa denigrând, insultând şi agresând femei", a spus ea, avertizând în legătură cu un candidat care "insultă jumătate din populaţie". Ea a evocat de asemenea înregistrarea în care Trump se lăuda că poate să facă orice unei femei doar pentru că e vedetă. Până în prezent, 12 femei l-au acuzat de gesturi sexuale deplasate.

"Ne-a arătat cine este cu adevărat. Marţi să-i arătăm cine suntem!", a îndemnat Clinton.

Un pic mai târziu, la Sanford, ea l-a atacat pe miliardarul populist pe tema impozitelor. Ea a denunţat o "schemă dubioasă", evocată de ziarul The New York Times (NYT), pentru a nu plăti.

APROPIERE ÎN SONDAJE

În afară de sondajul ABC, alte anchete de opinie publică o creditează în continuare pe Clinton cu un avantaj, însă media lor, calculată de site-ul Real Clear Politics o plasează pe democrată cu doar 2,2 puncte procentuale înaintea republicanului (45,3% la 43,1%) în sondajele de la nivel naţional.

Diferenţa a scăzut în mai multe state-cheie - inclusiv în North carolina - iar Trump, în vârstă de 70 de ani, conduce în Ohio şi Arizona, potrivit mediei sondajelor recente.

Reflectând teama pieţelor faţă de o victorie a miliardarului populist, Wall Street a încheiat marţi în uşoară scădere. Indicele S&P 500 a înregistrat o depreciere de 0,7%.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, foarte critic cu Trump, a anunţat marţi, la Fox, că a votat cu candidatul partidului său, aşa cum a promis cu mai multe luni în urmă.

Miercuri Trump se întoarce în campanie în Florida, unde sunt programate trei mitinguri, la Miami, Orlando şi Pensacola.

Clinton se duce în Nevada şi Arizona, alte două state-cheie în care se va decide rezultatul alegerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.