Ucraina şi Rusia au raportat, miercuri, atacuri care au ucis mai mulţi civili de fiecare parte a frontierei lor comune, unde bombardamentele s-au intensificat în ultima vreme, determinându-l pe Vladimir Putin să promită că va asigura "securitatea" în regiunile ruseşti vizate, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-una dintre ele, Belgorod, trei persoane au murit şi patru au fost rănite într-o serie de bombardamente, în special "masive" într-unul dintre cartierele de frontieră, a declarat guvernatorul local Viaceslav Gladkov.

La aproximativ 70 km distanţă, în Ucraina, cel puţin patru persoane au fost ucise şi şapte rănite într-o lovitură rusă la mijlocul zilei asupra Harkovului, al doilea oraş al ţării, a anunţat guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

El a avertizat anterior la televiziune că bilanţul victimelor ar putea creşte, deoarece "aproximativ zece persoane ar putea fi prinse în dărâmături", precizând că "potrivit primelor estimări, a fost vorba de o rachetă de croazieră".

Sinegubov a continuat spunând că un cadavru a fost scos şi că alte două persoane erau încă prinse sub dărâmături, iar două persoane rănite se aflau în stare gravă.

Serghei Bolvinov, un ofiţer superior al poliţiei locale, a declarat că a fost lovit un sit industrial care adăpostea o "tipografie" şi o unitate de producţie de mobilă şi vopsea.

"Operaţiunile de salvare continuă", iar pompierii încearcă să controleze incendiul, a spus el. Potrivit serviciilor de urgenţă, incendiul s-a extins pe "mai mult de 2.000 de metri pătraţi".

Situat la 40 de kilometri de graniţa cu Rusia, Harkov, care avea aproximativ 1,5 milioane de locuitori înainte de invazia rusă de acum doi ani, este bombardată în mod regulat de armata rusă.

În regiunea rusă Belgorod, doi civili au fost ucişi şi doi răniţi în apropiere de satul Graivoron, a declarat Viaceslav Gladkov, referindu-se la un district de frontieră vizat de atacuri aeriene şi incursiuni terestre ale unor grupuri armate din Ucraina.

Începând de miercuri dimineaţă, zona a fost supusă unor "bombardamente masive", în special de la lansatoare multiple de rachete, a precizat el.

Anterior, guvernatorul a raportat moartea unui civil la Belgorod, adăugând că alţi doi au fost răniţi, inclusiv o adolescentă de 17 ani.

Clădiri rezidenţiale, o şcoală şi două grădiniţe au fost, de asemenea, avariate, a precizat el.

Nu au fost prezenţi elevi sau profesori, întrucât autorităţile regionale au decis săptămâna aceasta să închidă temporar şcolile din zonele de frontieră din cauza riscului de greve.

Viaceslav Gladkov anunţase, de asemenea, marţi seară, că vor fi instalate puncte de control la intrările în mai multe sate din apropierea Ucrainei, care au fost scena unor incursiuni armate în ultimele săptămâni.

Aceste tentative de infiltrare dinspre teritoriul ucrainean, pe care armata rusă spune că le respinge, sunt efectuate de grupuri care se prezintă drept combatanţi ruşi aliaţi ai Kievului şi opuşi lui Vladimir Putin.

Zona în care vor fi instalate punctele de control, în jurul satului Kozinka, este cea în care au avut loc "cele mai active acţiuni" ale acestor grupuri, a explicat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

În timpul alegerilor prezidenţiale ruseşti de săptămâna trecută, "luptătorii ucraineni au încercat să cucerească localităţi din regiunile Belgorod şi Kursk", a spus el.

În acelaşi timp, regiunea Belgorod a fost ţinta a numeroase atacuri aeriene puse pe seama Ucrainei.

Kievul promisese că va aduce luptele pe teritoriul rusesc ca represalii la numeroasele bombardamente pe teritoriul ucrainean.

La rândul său, Vladimir Putin, care a fost reconfirmat în funcţie, a promis miercuri să "asigure securitatea" locuitorilor din regiunile de frontieră, inclusiv Belgorod, lăudând "curajul" lor.

La Kiev, unde se afla într-o vizită oficială, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că nu este în măsură să prevadă dacă şi când Congresul va adopta programul de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care este încă blocat în Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani.

Joi, Australia a anunţat că se alătură coaliţiei internaţionale de drone pentru susţinerea efortului de război din Ucraina, co-sponsorizată de Marea Britanie şi Letonia.

Ucraina foloseşte dronele pentru a compensa lipsa de proiectile de artilerie. De la începutul conflictului, în 2022, sute de mii de astfel de dispozitive au fost desfăşurate de Kiev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.