Aproape 500.000 de imigranţi ilegali au ajuns în Grecia în ultimele trei luni ale anului 2015, iar majoritatea dintre ei au plecat apoi pe ruta balcanică spre Occident, arată datele publicate joi de agenţia europeană FRONTEX, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circa 46% dintre refugiaţi s-au declarat sirieni, iar 28% afgani.

FRONTEX a constatat o scădere a numărului de migranţi ajunţi din Libia în Italia, dar o creştere importantă a celor ajunşi în Spania din Maroc.

Circa 2.800 de migranţi ilegali au traversat vestul Mediteranei în perioada octombrie – decembrie 2015, un record pentru acest interval şi dublu faţă de ultimul trimestru al anului 2014.

În total, peste 1,5 milioane de refugiaţi au intrat în UE anul trecut, arată cele mai recente rapoarte oficiale. Afluxul a provocat o criză umanitară fără precedent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Confruntate cu o presiune migratorie căreia nu au putut să îi facă faţă, multe ţări şi-au închis graniţele sau au impus restricţii dure privind primirea refugiaţilor. Aceasta a dus la o suspendare de facto a Spaţiului Schengen.

Liderii UE au stabilit în septembrie un mecanism de relocare a 160.000 de refugiaţi ajunşi în Grecia şi Italia. Procesul se desfăşoară, însă, cu dificultate şi numai câteva sute de persoane au fost transferate până în present. 15 refugiaţi au fost aduşi în România, la Galaţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.