Ciocniri au avut loc între poliţişti şi manifestanţi adunaţi luni la Kasserine, după ce un jurnalist s-a autoincendiat într-un gest de denunţare a condiţiilor de trai dificile în această regiune din partea central-vestică a Tunisiei, una dintre cele mai sărace din ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de manifestanţi au ars pneuri şi au blocat drumul principal din centrul oraşului Kasserine, situat la 270 de kilometri de Tunis, în noaptea de luni spre marţi. Poliţia a intervit cu gaze lacrimogene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Sofiane al-Zaq, a anunţat că şase membri ai forţelor de securitate au fost uşor răniţi în ciocniri, iar nouă persoane au fost arestate.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Oraşul s-a trezit paşnic marţi.

”ÎNCEPUTUL UNEI REVOLUŢII”

Jurnalistul Abdel Razzaq Zorgui, în vârstă de 32 de ani, a murit luni seara, după ce s-a autoincendiat. El a spus că vrea să protesteze astfel faţă de şomaj şi degradarea situaţiei economice în regiunea Kasserine, una dintre cele mai sărace din ţară.

”Pentru fii şi fiicele Kasserine, care nu au mijloace de subzistenţă, voi începe o revoluţie, mă voi autoincendia”, a declarat jurnalistul într-un mesaj video pe care l-a publicat înainte să moară.

Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor Tunisieni  (SNJT) a anunţat luni, într-un comunicat, că jurnalistul reporter de imagini ”Abdel Razzak Zorgui a decedat în urma unei autoincendieri”, un gest prin care a vrut să protesteze faţă de ”condiţii sociale dificile, un orizont închis şi lipsa speranţei” care afectează această regiune.

Sindicatul a precizat că intenţionează să organizeze o grevă generală în sectorul presei.

SCÂNTEIA DIN 2010

Kasserine este unul dintre primele oraşe în care au izbucnit, în 2010, manifestaţii sociale în cursul cărora poliţia a ucis manifestanţi.

Manifestaţiile - provocate de autoincendierea în decembrie 2010 a unui tânăr vânzător ambulant de la Sidi Bouzid (centru-vest), sătul de sărăcia şi umilinţa la care-l spuneau poliţişti - s-au extins apoi în toată ţara şi au condus la răsturnarea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali în ianuarie 2011.

În pofida progreselor unei tranziţii democratice de tunci şi a unei reluări a creşterii economice după ani de stagnare, autorităţile tunisiene întârzie în continuare să răspundă aspiraţiilor sociale ale tunisienilor.

Inflaţia şi şomajul alimentează tulburări sociale. Revolte au izbucnit, în ianuarie, în numeroase oraşe din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.