O furtună bruscă a ucis cinci alpinişti, în timpul unei ascensiuni pe Muntele Elbrus, în Rusia, au anunţat vineri salvatorii, una dintre cele mai grave tragedii din ultimii ani pe cel mai înalt vârf din Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am putut salva 14 persoane. Ele au fost evacuate (...) cu maşini cu şenile şi preluate de către medici. Din nefericire, cinci persoane au murit”, a anunţat pe mesageria Telegram Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă.

Unsprezece supravieţuitori au fost spitalizaţi, dintre care doi la reanimare, potrivit Ministerului Sănătăţii din Kabardino-Balkaria, o regiune în care se află Elbrus.

Răniţii suferă de degerături.

Un grup de 19 alpinişti a fost blocat, joi, la peste 5.300 de metri altitudine, în urma unei degradări bruşte a condiţiilor meteorologice.

Salvatorii au trimis, după ce au fost alertaţi, 69 de persoane şi 16 vehicule la intervenţie.

Salvatori apar în înegistrări video, pe care le-au difuzat, în timpul nopţii, susţinând alpinişti care se clatină sau purtând o brancardă şi înaintând cu greu printr-un praf gros, ridicat de rafale violente de vânt.

DRUMEŢI ÎNSOŢIŢI DE PATRU GHIZI

”Salvatorii au muncit în condiţiile cele mai dificile. Forţa vântului a atins între 40 şi 70 de metri pe secundă, erau precipitaţii puternice sub formă de ninsoare, iar temperatura a scăzut până la minus 20 de grade”, precizează Ministerul Situaţiilor de Urgenţă.

Operaţiunea de salvare a început joi seara şi a durat cel puţin cinci ore, până vineri, la ora locală 2.45 (1.45, ora României).

Societatea Elbrus.Guide, care a organizat ascensiunea, a anunţat pe Instagram că grupul era încadrat de patru ghizi profesionişti.

Una dintre participante s-a simţit rău, joi dimineaţa, în drum către vârf, iar un ghid s-a întors din drum împreună cu ea.

Atunci s-a abătut brusc furtuna asupra muntelui, iar femeia a murit la scurt timp după aceea în braţele ghidului.

Din cauză că nu a reuşit să-i contacteze pe salvatori, acest ghid a coborât singur şi a alertat autorităţile, care au organizat o operaţiune în vederea salvării celor 17 alpinişti care se aflau pe munte.

Aceştia din urmă au încercat să coboare, însă au fost încetiniţi de condiţiile meteorologice, iar apoi de un accident în care unul dintre alpinişti şi-a fracturat un picior.

”Doi participanţi au murit de hipotermie”, declară tur-operatorul, iar apoi, ”în timpul coborârii, (alţi) doi participanţi şi-au pierdut cunoştinţa şi au fost putraţi până în tabăra Garabaşi, la 3.900 de metri (altitudine), unde au murit fără să-şi recapete cunoştinţa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.