Cinci deţinuţi au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, a anunţat Cancelaria, la o zi după noi incidente, unele grave, în mai multe închisori din Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei nu a precizat însă în ce închisori se află aceşti deţinuţi contaminaţi. Până vineri, doar doi deţinuţi erau contaminaţi.

Primul era un bărbat în vârstă de 74 de ani, încarcerat de la 8 martie la Închisoarea din Fresnes (Val-de-Marne) şi care a decedat la 16 martie. El nu s-a aflat în contact cu restul populaţiei carcerale, potritvit Ministerului Justiţiei.

Al doilea este un deţinut de la Centrul Penitenciar Villeneuve-lès-Maguelone, lângă Montpellier (Hérault). El se afla în ”izolare sanitară, în celula individuală, de două zile”, anunţa vineri Direcţia Administraţiei Penitenciare (DAP).

DAP anunţa tot vineri că nouă membri ai personalului penitenciar au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus în Franţa, iar aproximativ 230 de deţinuţi au fost plasaţi în izolare sanitară.

În contextul în care închisorile depun eforturi să limiteze răspândirea virusului, prin suspendarea vizitelor, situaţia s-a tensionat în weekend în 15 închisori.

REVOLTĂ, RĂNIŢI, PAGUBE

O revoltă - aparent nemotivată - în Centrul de Detenţie de la Uzerche (Corrèze) s-a soldat duminică seara cu doi răniţi, care au inhalat fum degajat de incendii, dar şi cu pagube importante, a anunţat prefectura.

”Centrul de detenţie este sub control” de luni, de la ora locală 1.00  (2.00, ora României), a declarat pentru AFP directorul de cabinet al prefectului. Venceslas Bubenicek.

”Există pagube importante şi doi deţinuţi răniţi prin inhalarea de fum toxic”, a precizat el, adăugând că unul dintre ei se afla duminică seara în stare de urgenţă absolută.

Alţi aproximativ zece deţinuţi au fost spitalizaţi şi au fost plasaţi sub observaţie medicală, iar unii au fost trimişi în celule.

Niciun membru al personalului nu a fost  rănit.

”Pagubele au fost cauzate de incendieri, stingerea acestora şi de degradări provocate de deţinuţi”, a precizat Venceslas Bubenicek.

Potrivit unor surse sindicale, 200-250 de celule sunt inutilizabile, unele din cauza incendiului care a avariat echipamente, iar altele din cauza distrugerii mobilierului.

Transferuri de deţinuţi au început în noaptea de duminică spre luni, către instituţii penitenciare apropiate şi probabil către alte regiuni. Peste 300 de deţinuţi urmau să fie mutaţi, potrivit aceleiaşi surse.

Aproximativ 40 de deţinuţi s-au urcat duminică după-amiaza pe acoperişul unei clădiri administrative a închisorii.

Acest protest ”s-a extins înăuntrul centrului penitenciar prin declanşarea unor incendii ici-colo şi o revoltă a aproximativ 200 de deţinuţi”, potrivit prefecturii.

Revolta de la Uzerche ”nu are o revendiare anume”, potrivit prefecturii din Corrèze.

Într-un context de îngrijorare generat de măsuri împotriva noului coronavirus, tensiuni au loc în mai multe închisori, în care deţinuţi refuză să reintre în celule după plimbare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.