Un ciclon puternic a lovit marţi coasta de nord-est a Australiei, provocând pagube importante şi pene de curent care afectează zeci de mii de locuinţe, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciclonul Debbie a ajuns pe uscat între Bowen şi Airlie Beach, în Queensland, ca furtună de categoria patru pe o scară cu cinci nivele, însoţită de rafale de vânt de până la 263 de kilometri pe oră.

Pe uscat a scăzut în intensitate, fiind retrogradat la un ciclon de categoria trei, dar poate provoca în continuare pagube. Cel puţin o persoană a fost rănită grav.

Premierul Malcolm Turnbull a anunţat Parlamentul că a activat un plan de intervenţie în situaţii de dezastru.

Amploarea distrugerilor provocate de ciclonul Debbie, care are un ochi cu diametrul de 50 de kilometri, nu este clară deocamdată. „Vom primi numeroase informaţii privind pagubele şi, din păcate, cred că vom primi informaţii şi în legătură cu răniri, dacă nu decese”, a spus comisarul de poliţie din Queensland, Ian Stewart.

Premierul Queensland Annastacia Palaszczuk a explicat că evaluarea pagubelor este dificilă, deoarece numeroase comunităţi sunt izolate, nu sunt alimentate cu energie electrică şi nu au semnal la telefon.

„Vom vedea impactul ciclonului Debbie în următoarele trei până la cinci zile, pe măsură ce (furtuna – n.r.) coboară pe coastă”, a spus Palaszczuk.

Proprietara unei parcări pentru rulote, Roz Willcocks, s-a plâns că proprietatea sa din apropiere de Bowen a fost „distrusă”. „Sunt cel puţin 50 de copaci doborâţi. Acoperişul vecinului a fost smuls. Au fost dărâmate magazii”, a declarat ea.

Un locuitor al Whitsunday Islands a comparat rafalele de vânt cu „marfare care trec din stânga şi dreapta”. „Locul tremura pur şi simplu în continuu”, a adăugat el.

Furnizorii de energie electrică au declarat că nu ştiu când va fi reluată alimentarea cu energie electrică în zonele afectate, în timp ce autorităţile au avertizat populaţia să rămână înăuntru până la trecerea furtunii.

În oraşele aflate chiar în calea ciclonului, chiar şi pompierii au ordine să rămână în barăci până când vântul ca scădea sub 80 de kilometri pe oră, ceea ce s-ar putea întâmpla abia peste câteva ore.

Potrivit meteorologilor, în regiune sunt aşteptate marţi între 150 şi 500 de litri de ploaie pe metru pătrat, astfel că, în zonele joase, au fost emise alerte de inundaţii. Poliţia a avertizat populaţia şi să nu se apropie de liniile de tensiune rupte.

Peste 180 de şcoli şi peste 230 de centre de educaţie timpurie au fost închise, iar toate zborurile spre şi dinspre aeroporturile Townsville şi Mackay au fost anulate.

Peste 25.000 de oameni au primit ordin de evacuare încă de luni, în condiţiile în care ciclonul se anunţa cel mai puternic din zonă din 2011 până în prezent. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.