Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) şi-a dezvăluit reglementările revizuite cu privire la colectarea, analizarea şi stocarea informaţiilor despre cetăţeni americani, pe care le-a adus la zi în era informaţiei şi pe care le-a publicat integral pentru prima dată în istoria sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste norme sunt concepute ”în aşa fel încât să protejeze viaţa privată şi drepturile civice ale americanilor”, a declarat miercuri consiliera generală a CIA Caroline Krass într-o conferinţă de presă la sediul central al agenţiei, la Langley, în Virginia.

Ele au fost publicate în contextul unor îngrijorări publice persistente cu privire la puterile în domeniul supravegherii ale Guvernului, o problemă tot mai importantă după ce fostul contractor guvernamental Edward Snowden a dezvăluit în 2013 că Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) a colectat în secret date ale comunicaţiilor a milioane de americani obişnuiţi.

Normele au fost publicate cu două zile înainte ca preşedintele-ales Donald Trump să depună jurământul şi ar putea să fie modificate de noua administraţie.

Trump s-a declarat în favoarea unei consolidări a puterii de supraveghere a Guvernului, inclusiv cu privire la monitorizarea ”anumitor” moschei din Statele Unite.

CIA face obiectul unor interdicţii ample în ceea ce priveşte colectarea de date în interiorul Statelor Unite sau despre cetăţeni americani. Însă un ordin prezidenţial din anii '80 stabilea excepţii, reglementate prin proceduri aprobate de directorul CIA şi procurorul general.

Cunoscute sub numele de ”Ghidul procurorului general”, reglementările iniţiale au devenit în timp ”un amestec de politici şi proceduri”, care nu reuşesc să ţină pasul cu dezvoltarea tehnologiei, care poate stoca cantităţi masive de date digitale, a declarat Krass.

În 2014, legislaţia le-a dat agenţiilor americane de informaţii un termen de doi ani să elaboreze proceduri care să limiteze stocarea de informaţii despre cetăţeni americani.

Noile proceduri, la care s-a lucrat ani de zile, au fost aprobate marţi de către directorul CIA John Brennan şi secretarul Justiţiei Loretta Lynch.

Normele din 1982 au fost făcute publice în urmă cu doi ani, iar unele secţiuni au fost cenzurate. Însă această actualizare a fost publicată integral, miercuri, pentru prima dată, pe site-ul CIA.

Între altele, aceste proceduri prevăd ceea ce este necesar să facă CIA atunci când obţine în mod clandestin un kard disk de computer cu milioane de pagini de text, ore de înregistrări video şi mii de fotografii care conţin informaţii despre străini şi cetăţeni americani.

Întrucât este nevoie de mult timp şi de numeroşi analişti care să evalueze asemenea volume mari de date, noile reglementări prevăd cum să fie gestionate materiale cu informaţii secrete a căror valoare nu poate fi evaluată rapid.

Ele stabilesc, de asemenea, cum se pot efectua căutări în asemenea date, dar şi exigenţe stricte în gestionarea comunicaţiilor electronice neevaluate, care este necesar să fie distruse cel mai târziu la cinci ani după ce au fost examinate prima dată.

Aceste reglementări au fost dezvăluite la o săptămână după ce organizaţii pentru apărarea drepturile civice au criticat noile linii directoare aprobate de administraţia Obama, care lărgesc capacitatea NSA de a împărtăşi comunicaţii interceptate cu alte agenţii americane de informaţii, inclusiv cu CIA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.