Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după modelul incidentului care a avut loc în ziua în care la Tiraspol se desfăşura scrutinul pentru realegerea lui Vladimir Putin, organizat în ciuda interdicţiei impuse de guvernul moldovean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tiraspolul a anunţat la 17 martie că o dronă kamikaze, care ar fi zburat dinspre Ucraina, ar fi atacat o unitate militară din regiunea transnistreană. În urma incidentului, ar fi fost distrus un elicopter Mi-8MT. Tiraspolul nu a raportat victime, însă a calificat incidentul drept un atac terorist şi a anunţat iniţierea unui dosar penal în acest caz.

În aceeaşi zi, Chişinăul nu a confirmat incidentul raportat de Tiraspol, calificându-l drept o „tentativă de a provoca frică şi panică în regiune”. Şi preşedinta Maia Sandu a spus, a doua zi, că incidentul „seamănă a acţiuni de provocare, care să alimente frica şi să creeze o situaţie tensionată”.

CITEȘTE ȘI Regiunea transnistreană ar fi fost atacată cu drone kamikaze. Autorităţile de la Chişinău: Tentativă de a provoca frică şi panică în regiune

Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chişinău a confirmat oficial, luni, după efectuarea unor analize, că presupusul atac cu dronă kamikaze din regiunea transnistreană, care a avut loc în ziua în care erau organizate alegeri pentru funcţia de preşedinte al Rusiei, a fost provocat deliberat, scrie NewsMaker.

Instituţiile de profil ale Republicii Moldova au analizat cu atenţie imaginile video difuzate pe diverse reţele sociale şi în mass-media din stânga Nistrului. Analiza a arătat că materialele difuzate conţin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendierea elicopterului a fost cauzată de alţi factori decât drona care apare în imagini. „

Incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică şi a menţine tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”, anunţă Biroul pentru politici de reintegrare.

Instituţia mai spune că, din informaţiile de care dispune, în perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acţiuni de către Federaţia Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene şi al Zonei de Securitate.

„În lipsa posibilităţii de a ataca militar Republica Moldova, astfel de acţiuni au scopul de a creşte panica, de induce neîncredere în societate şi de a slăbi economia. Accentuăm că asemenea acţiuni nu au consecinţe reale şi nu reprezintă un pericol real pentru cetăţeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii”, precizează Biroul de reintegrare.

Biroul condus de vicepremierul Oleg Serebrian dă asigurări că autorităţile competente ale Republicii Moldova, în cooperare cu partenerii externi, „urmăresc cu atenţie situaţia din regiune, în vederea menţinerii stabilităţii şi preîntâmpinării unor noi provocări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.