China vă răspunde ferm oricărei încercări a Marii Britanii de a sancţiona oficialii săi în urma instituirii noii legi a securităţii în Hong Kong, a declarat duminică ambasadorul chinez la Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul acestei luni, Marea Britanie a introdus un nou regim de sancţiuni care vizează indivizi care sunt implicaţi în abuzuri asupra drepturilor omului sau crimă organizată.

Unii parlamentari din partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson au spus că sancţiunile ar trebui folosite în cazul oficialilor chinezi.

„Dacă guvernul britanic merge atât de departe încât să impună sancţiuni oricărui individ chinez, China cu certitudine va răspunde ferm”, a declarat Liu Xiaoming pentru BBC. „Aţi văzut ce se întâmplă în Statele Unite - ei sancţionează oficiali chinezi, noi le sancţionăm senatorii, oficialii lor. Nu aş vrea să văd acest dinte pentru dinte în relaţiile China - Marea Britanie”.

Dominic Raab, ministrul britanic de Externe, a declarat pentru BBC că nu va fi amestecat în viitoare adăugiri în lista sancţiunilor Marii Britanii şi a negat că Regatul va fi prea slab să provoace China astfel. 

Raab a spus că luni va discuta în Parlamentul britanic viitoare măsuri privind Hong Kongul şi China.

Marea Britanie este de părere că noua lege de securitate impusă în Hong Kong încalcă acordurile încheiate înainte de predarea teritoriului şi că Beijingul distruge libertăţile care au ajutat Hong Kong să devină unul dintre cele mai mari hub-uri financiare din lume.

Oficialii din Hong Kong şi de la Beijing au spus că legea este vitală pentru a astupa golurile în apărarea securităţii naţionale expusă de recentele proteste. China a transmis în repetate rânduri puterilor din Vest să nu se mai amestece în problemele din Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.