China ”nu va tolera niciodată” o secesiune a Taiwanului, a anunţat miercuri Beijingul, după învestirea - în aceeaşi zi - în al doilea mandat a oii sale negre, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, care provine dintr-un partid separatist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem o hotărâre neclintită, o încredere totală şi toate capacităţile de apărare a suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale”, a ameninţat un purtător de cuvânt al Biroului Afacerilor taiwaneze, Ma Xiaoguang.

”Noi nu vom tolera niciodată nicio acţiune secesionistă”, a declarat el, citat de agenţia oficială chineză de presă China Nouă.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat miercuri dimineaţa, la ceremonia învestirii sale, că Beijingul va trebui să se mulţumească să trăiască paşnic alături de Taiwan şi că insula nu va accepta niciodată o dominaţie a autorităţilor comuniste.

Taiwanezii au reales-o triumfal pe Tsai în ianuarie - în pofida eforturilor Beijingului de a izola Taipeiul şi de a submina economia taiwaneză de la instalarea acesteia la putere în 2016.

Tsai Ing-wen, în vârstă de 63 de ani, este oia neagră a Chinei continentale, din cauză că ea consideră, la fel ca Partidul său Democratic Progresist (PDP) că insula este un stat suveran de facto.

Autorităţile comuniste s-au angajat să reia într-o bună zi controlul asupra Taiwanului - prin forţă dacă este necesar -, mai ales în cazul în care autorităţile taiwaneze declară în mod oficial independenţa.

Beijingul susţine în cazul acestei insule modelul ”o ţară, două sisteme” - ca cel aflat în vigoare în Hong Kong -, în virtutea căruia teritoriul îşi păstrează libertăţile şi face parte din Republica Populară China, o soluţie pe care Tsai a respins-o miercuri.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo i-a trimis un mesaj preşedintei taiwaneze, în care îi salută ”curajul” şi ”viziunea”.

Această iniţiativă americană a displăcut profund Ministerului chinez al Apărării, în contextul în care Beijingul se opune oricărui contact oficial între o ţară străină şi autorităţile taiwaneze - pe care-l consideră o susţinere a separatismului.

Ministerul chinez al Apărării a denunţat într-un comunicat o ”gravă eroare” şi o iniţiativă ”foarte periculoasă” şia îndemnat Washingtonul să-şi respect anagajamentul de a nu susţine Taiwanul.

Insula a fost, la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949, refugiul naţionaliştilor din cadrul Kuomintang, înfrânţi de comunişti.

Regimul taiwanez actual se numeşte în continuare ”Republica China” şi se vrea continuitatea legitimă a primei republici chineze, proclamate în 1912 pe continent, la Nankin (în prezent Nanjing), în estul Chinei continentale.

În timp, a apărut însă o identitate taiwaneză distinctă, iar unii taiwanezi nu vor o reunificare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.