Washingtonul şi Beijingul au trimis la Geneva, în acest sfârşit de săptămână, persoane cu greutate pentru a încerca să calmeze lucrurile în războiul comercial lansat de Donald Trump, ale cărui efecte nocive sunt resimţite de cele mai mari două economii ale lumii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Discuţiile - la cel mai înalt nivel de când a început confruntarea pe tema tarifelor vamale - sunt programate pentru sâmbătă şi duminică în oraşul elveţian Geneva şi îi vor reuni pe secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, pe reprezentantul american pentru comerţ, Jamieson Greer, şi pe vicepremierul chinez He Lifeng.

Locul reuniunii este învăluit în cel mai mare secret, potrivit AFP.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Vineri, Donald Trump a făcut un gest sugerând reducerea la 80% a tarifelor punitive pe care el însuşi le-a impus produselor chineze.

„Preşedintele ar dori să rezolve problema cu China. Aşa cum a spus, ar dori să calmeze situaţia”, a declarat secretarul pentru comerţ Howard Lutnick, vineri seara, la Fox News.

Gestul rămâne simbolic, deoarece tarifele la acest nivel ar fi încă insuportabile pentru majoritatea exporturilor chineze către Statele Unite.

De la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a transformat tarifele într-un instrument politic. El a impus o suprataxă de 145% asupra bunurilor din China, pe lângă tarifele preexistente. Beijingul, care a promis că va lupta împotriva suprataxelor lui Donald Trump „până la capăt”, a ripostat cu tarife de 125% la produsele americane. Ca urmare, comerţul bilateral a fost practic blocat, iar pieţele au cunoscut convulsii violente.

Discuţiile programate să aibă loc la Geneva reprezintă, prin urmare, „un pas pozitiv şi constructiv către dezescaladare”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, în ajunul discuţiilor.

Pentru ministrul afacerilor economice al ţării gazdă, Guy Parmelin, este deja „un succes” faptul că „cele două părţi îşi vorbesc”.

ATUUL CHINEI

Vicepremierul Chinei pare să vină la masă cu un atu. Vineri, Beijingul a anunţat o creştere de 8,1% a exporturilor sale în aprilie, o cifră de patru ori mai mare decât previziunile analiştilor, însă exporturile către Statele Unite au scăzut cu aproape 18%.

Chinezii susţin că americanii au fost cei care au cerut aceste discuţii de la Geneva.

Donald Trump „nu va reduce unilateral tarifele asupra Chinei. Trebuie să vedem şi concesii din partea lor”, a avertizat purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt.

„Cred că acesta este rezultatul la care speră preşedintele, o lume a dezescaladării în care începem din nou să facem comerţ unii cu alţii şi în care lucrăm împreună la un acord excelent”, a explicat joi secretarul pentru comerţ Howard Lutnick la televiziunea CNBC.

„Un rezultat posibil al discuţiilor din Elveţia ar fi un acord de suspendare a majorităţii, dacă nu a tuturor, tarifelor impuse în acest an pe durata negocierilor bilaterale”, a declarat pentru AFP Bonnie Glaser, care conduce programul Indo-Pacific la German Marshall Fund, un think-tank din Washington.

Lizzi Lee, expert în economia Chinei la Asia Society Policy Institute, o organizaţie cu sediul în SUA, se aşteaptă la un potenţial „gest simbolic şi temporar”, care ar putea „atenua tensiunile, dar nu va rezolva dezacordurile fundamentale”.

La nivel „practic”, lucrurile stagnează, de asemenea, potrivit lui Bill Reinsch, expert la Center for Strategic and International Studies.

Donald Trump doreşte să se întâlnească cu omologul său Xi Jinping, „să ajungă la un acord cu el, iar apoi subordonaţii lor să stabilească detaliile”, a declarat el pentru AFP, în timp ce chinezii „doresc ca toate problemele să fie rezolvate înainte de o întâlnire” între cei doi preşedinţi.

Xu Bin, profesor la China Europe International Business School (CEIBS) din Shanghai, nu se aşteaptă ca tarifele să revină la un „nivel rezonabil”: „Chiar dacă vor scădea, vor fi probabil la jumătate şi, din nou, vor fi prea mari pentru a avea un comerţ normal”, prezice el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.