China a semnat Tratatul privind comerţul cu armament (Arms Trade Treaty, ATT), a anunţat ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun, care şi-a exprimat satisfacţia faţă de această nouă dovadă a multilateralismului Beijingului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această aderare, luni, ”ilustrează hotărârea şi sinceritatea Chinei de a menţine un regim internaţional al controlului armamentului, de a susţine multilateralismul şi de a forja o comunitate cu un viitor comun al umanităţii”, a apreciat ambasadorul, citat într-un comunicat.

China permite exportul de armament numai în state suverane şi nu unor actori nestatali, se arată în comunicat.

În virtutea procedurii prevăzute de Tratat, ATTurmează să se aplice în China după o perioadă de 90 de zile.

China este al doilea cel mai mare producător de armament din lume şi şi-a anunţat la 22 iunie decizia de a adera la ATT.

Prin aderarea Chinei, Tratatul are de luni 107 state parte.

ATT a fost adoptat de ONU în 2013 şi a intrat în vifoare în anul următor.

Tratatul privind comerţul cu armament prevede ca fiecare ţară semnatară să evalueze înaintea oricărei tranzacţii dacă armamentul pe care-l vinde riscă să fie folosit prin ocolirea unui embargo internaţional, să fie deturnat în favoarea unor criminali sau dacă încalcă drepturile omului.

Armamentul acoperit în ATT merge de la pistoale la avioane şi nave de război, inclusiv rachete.

Statele Unite, principalul furnizor de armament din lume, a semnat acest tratat în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, însă Congresul american nu l-a ratificat niciodată.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.