Autorităţile chineze au plasat miercuri în carantină metropola Xi'an, cu 13 milioane de locuitori, din cauza unei creşteri a cazurilor de covid-19, în cadrul strategiei ”zero covid”, cu mai bine de o lună înaintea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locuitorii din Xi'an este necesat ”să rămână acasă, mai puţin în cazuri imperative”, au anunţat într-un comunicat autorităţile locale, precizând că o persoană dintr-o gospodărie este autorizată să iasă să facă cumpărături ”din două în două zile”.

Locuitorii din Xi'an aveau, până acum, nevoie de o autorizaţie pentru a lua trenul şi a ieşi din oraş.

China implementează de anul trecut o strategie ”zero covid”, care constă în a face totul pentru a limita la maximum apariţia unor noi cazuri de covid-19, în general câteva zeci pe zi.

Ea a anunţat miercuri 52 de cazuri noi la Xi'an, unde blanţul a crescut astfel la 143 de la 9 decembrie.

Oraşul Xi'an, care a început marţi o operaţiune de depistare în întreaga populaţie, şi-a îndemnat anterior locuitorii să evite să iasă şi să se adune în grupuri mari.

Aproximativ 90 de cartiere locuite se află în carantină, însă numărul exact al persoanelor plasate în carantină este necunoscut.

În vederea împiedicării răspândirii virusului, locuitorii din Xi'an sunt obligaţi, începând de miercuri, să deţină o autorizaţie pentru a lua trenul şi a ieşi din oraş, potrivit televiziunii publice CCTV, înainte de intrarea în carantină.

Peste 85% dintre zboruri, atât la plecare, cât şi la sosire din Xi'an au fost anulate, potrivit site-ului specializat VariFlight.

China practic a eradicat epidemia pe teritoriul chinez din primăvara lui 2020, prin carantine îndelungate obligatorii la sosire, izolări ţintite, depistări masive, aplicaţii pe mobil de urmărire a deplsărilor şi o limitare drastică a zborurilor internaţionale.

Ea continuă însă să înregistreze, cu regularitate, focare mici şi sporadice, închise de obicei în câteva săptămâni.

Numărul cazurilor de covid-19 este extrem de mic în comparaţie cu alte ţări, însă autorităţile nu vor să lase nimic la întâmplare înaintea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă şi marilor deplasări dn perioada Anului Nou Lunar (1 februarie).

În octombrie, China a plasat în carantină oraşul Lanzhou, în nord-vest, cu patru milioane de locuitori.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.