China număra la sfârşitul lui decembrie aproximativ 989 de navigatori pe Internet, reprezentând 70% din populaţia sa, într-o ţară în care folosirea telefonului mobil este de-acum aproape indispenabilă, potrivit unui studiu publicat miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gigantul asiatic este una dintre ţările cele mai conectate din lume, iar tendinţa s-a accelerat în ultimii ani, odată cu ascensiunea comerţului onlne şi unei multiplicări a serviciilor la distanţă - rezervări de voiaje, la masă, consultaţii medicale.

Banalizarea plăţii electronice, inclusiv în cele mai izolate locuri, şi obligaţia de a prezenta pe  telefon un cod de sănătate pentru a te deplasa în ”era covid” au amplificat fenomenul.

VIDEO

China a înregistrat, astfel, 85,4 milioane de navigatori în plus din martie şi până în decembrie, potrivit unui raport al Centrului chinez de informaţii despre Internet (CNNIC), un organism oficial.

Metodologia folosită nu este precizată. Plata online este de-acum o realitate pentru 854 de milioane de oameni, se arată în studiu, reprezentând 86,4% dintre navigatorii pe Internet din ţară.

Chinezii consumă online enorm de multe videouri - 927 de milioane de obicei - şi tot mai multe videouri scurte de tip TikTok (873 de milioane de fani). Aceste videouri de divertisment, foarte la modă în rândul tinerilor, au atras 100 de milioane de adepţi  începând din martie, potrivit studiului.

SUPRAVEGHERE

China îşi supraveghează în mod strâns Internetul - cu scopul de a cenzura conţinuturi pe care le consideră sensibile, precum critici politice sau pornografia.

Ea impune site-urilor să aibă proprii cenzori, pentru a realiza această sarcină în amonte.

Controlul a fost consolidat în ultimii ani, în timpul preşedintelui Xi Jinping, care promovează o consolidare tot mai puternică a ideologiei socialiste în societate.

Persoanele neconectate la Internet în China reprezintă o minoritate de aproximativ 400 de milioane de oameni, mai mică decât populaţia Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.