China anunţă joi că se află ”în permanenţă la un nivel de alertă ridicat”, la o zi după ce două nave militare - una americană şi una canadiană - au traversat Strâmtoarea Taiwan a doua oară în două luni, înfuriind Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un distrugător de clasa Arleigh Burke, USS Rafael Peralta, şi fregata canadiană HMCS Ottawa au efectuat miercuri o traversare ”de rutină” a strâmtorii, potrivit Marinei americane (US Navy).

”Trupele prezente rămân constant în stare de aletă şi vor apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, dar şi pacea şi stabilitatea regionale”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al teatrului de est al Chinei, colonelul Shi Yi.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

El denunţă ultima traversară drept un ”show de presă” şi anunţă că Forţele Navale şi Aeriene chineze le-au ”urmărit toată traiectoria”.

Cele două nave traversează strâmtoarea după ce două nave de război aparţinând Statelor Unite şi Canadei au traversat la 9 septembrie această cale maritimă care desparte insula de China continentală.

Statele Unite şi aliaţii lor din Occident şi-au multiplicat traversarea strâmtorii, în cadrul ”libertăţii de navigaţie” a navelor de război, pentru a sublinia că este vorba despre căi de navigaţie internaţionale, un lucru care înfurie Beijingul.

Flota a VII-a americană a anunţat într-un comunicat că traversarea a respectat dreptul internaţional, ”prinr-un coridor al strâmtorii situat în afara mării teritoriale a oricărui stat de coastă”.

”O astfel de cooperare este piesa centrală a abordării noastre a unei regiuni sigure şi prospere, în care aeronavele şi navele tuturor naţiounilor pot zbura, naviga şi opera peste tot unde permite dreptul internaţional”, subliniază a VII-a Flotă.

Ministerul taiwanez al Apărării anunţă joi că a supravegheat această traversare, în noaptea de miercuri spre joi, şi subliniază că ”situaţia era normală”.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reuşit să o reunifice cu teritoriul chinez de la sfârşitul Războiului Civil Chinez din 1949.

Astfel, China nu recunoaşte Strâmtoarea Taiwan ca făcând parte din apele internţaionale.

În septembrie, China a trimis 103 avioane în jurul Taiwanului, în 24 de ore, o acţiune catalogată de Taipei drept ”record recent”.

Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice şi economice asupra taiwanului după isntalarea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.