Unilateralismul american ameninţă statele membre NATO, iar China este o putere ”paşnică”, a apreciat joi Guvernul chinez, după ce Alianţa Nord-Atlantică a denunţat pentru prima oară miercuri, la summitul din Marea Britanie, ”provocarea” pe care o resprezintă Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 29 de state membre NATO au adoptat miercuri, la summitul la periferia Londrei, o ”declaraţie comună” în care cataloghează pentru prima oară ascensiunea puterii Chinei drept o ”provocare”.

”Creşterea puterii chineze este a unei puteri paşnice”,, le replică o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

Fără să numească Statele Unite, ea dă asigurări că ”cea mai mare ameninţare actuală la adresa lumii este cea a unilateralismului şi intimidării”.

”Inclusiv aliaţii Statelor Unite au fost victimele” acestora, a adăugat ea, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a catalogat în trecut Alianţa drept ”depăşită”.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a amintit marţi că Beijingul este acuzat de atacuri cibernetice vizând Europa şi de faptul că recurge la spionajul industrial, care au ”consecinţe asupra securităţii statelor Alianţei”.

RACHETE CU RAZĂ LUNGĂ DE ACŢIUNE

”China dispune de al doilea buget al Apărării din lume şi s-a dotat cu un mare număr de noi capacităţi moderne, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune, capabile să atingă atât Europa, cât şi Statele Unite”, a subliniat Stoltenberg.

”Nu este exclus ca NATO să se desfăşoare la Marea Chinei”, a avertizat secretarul general.

”Însă trebuie să ţinem cont de faptul că China se apropie de noi în Arctica, în Africa, în Europa, unde a investit masiv în infrastructurile noastre, şi în spaţiul cibernetic”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.