China este dispusă să colaboreze cu alte ţări pentru a obţine o încetare rapidă a focului şi o pace durabilă în Ucraina, a declarat luni, în timpul unei vizite la Budapesta, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, potrivit agenţiei chineze de presă de stat Xinhua, citată de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"China va colabora cu toate ţările iubitoare de pace, inclusiv cu Ungaria, pentru a depune eforturi în vederea realizării unei încetări rapide a focului şi a unei păci durabile", a declarat Wang Yi în timpul unei întâlniri cu ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, a relatat Xinhua.

Wang, care a fost numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping, urmează să ajungă în Rusia în această săptămână, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Nici Rusia, nici China nu au precizat dacă Wang se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, luni, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că "nu excludem o întâlnire" între Wang şi Putin.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat anterior că vizita la Moscova va oferi o oportunitate pentru China şi Rusia de a continua să îşi dezvolte parteneriatul strategic şi de a face "schimb de opinii" cu privire la "probleme internaţionale şi regionale fierbinţi de interes comun".

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu Wang sâmbătă la München, în Germania, şi a avertizat "cu privire la implicaţiile şi consecinţele" dacă Beijingul îşi sporeşte sprijinul pentru efortul de război al Rusiei, potrivit unui raport al SUA privind întâlnirea. Luni, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a avertizat China să nu acorde niciun fel de sprijin Rusiei, afirmând că acest lucru ar putea duce la un nou război mondial

 

Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani sunt îngrijoraţi că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă, iar şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, era aşteptat la Moscova şi s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.