China a anunţat joi că a efectuat exerciţii militare aeriene ”de mare intensitate” la Marea Chinei de Sud, un semnal clar adresat Statelor Unite, în cadrul cărora a survolat două portavioane americane în această zonă vizată de multiple revendicări teritoriale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul chinez revendică - în numele unor raţiuni istorice - aproape toate insuliţele şi recifurile din această regiune maritimă, revendicate de asemenea de ţări riverane - Malaysia, Vietnam, Filipine şi Brunei. Fiecare dintre ele deţine controlul asupra mai multor insule.

Statele Unite se opun pretenţiilor teritoriale ale Chinei şi efectuează cu regularitate operaţiuni cu nave de război, în numele ”libertăţii navigaţiei” la Marea Chinei de Sud.

În acest context, aviaţia navală chineză a efectuat ”recent” exerciţii ”de mare intensitate” cu bombardiere de tip H-6G, H-6J şi alte avioane la Marea Chinei de Sud, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării Ren Guoqiang.

”Ele au efectuat decolări şi aterizări diurne şi nocturne, raiduri de mare distanţă şi atacuri vizând ţinte maritime. Obiectivele aşteptate au fost atinse”, a subliniat el într-o conferinţă de presă lunară, online.

Locul exact în care au avut loc manevrele nu a fost precizat.

Marea Chinei de Sud este de şase ori mai mare decât Franţa metropolitană, iar anumite zone, mai ales cele din apropierea continentului chinez, nu sunt contestate.

Ren Guoqiang a prezentat aceste exerciţii drept un mijloc de ”îmbunătăţire a nivelului tehnic şi tactic al piloţilor şi a capacităţii de luptă a trupelor”.

Este vorba despre un semnal adresat în mod clar Statelor Unite.

Cele două ţări se află la cuţite în acest subiect, mai ales după ce Washingtonul a trimis la începutul lui iulie, în mod neobişnuit, două portavioane la Marea Chinei de Sud.

Altă sursă de tensiuni - oficial neutră până acum - este faptul că secretarul de Stat american Mike Pompeo a luat în mod evident, la jumătatea lui iulie, apărarea riveranilor care se opun Beijingului, denunţând pretenţiile chineze drept ”ilegale”.

”Lumea nu va prmite Chinei să trateze Marea Chinei de Sud ca pe imperiul său maritim”, a ameninţat Pompeo.

Statele Unite ”se consideră un arbitru” în regiune, însă nu fac decât ”să saboteze pacea”, i-a replicat Ren Guoqiang. 

Secretarul american al Apărării Mark Esper a anunţat, cu toate acestea, săptămâna trecută, că intenţionează să efectueze o vizită în China până la sfârşitul anului, în speranţa dezamorsării tensiunilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.