Beijingul cooperează într-o anchetă a Helsinki cu privire la un gazoduct între Finlanda şi Estonia avariat recent de ”o intervenţie exterioară”, anunţă joi premierul finlandez Petteri Orpo, în contextul în care o navă chinezească se află în centrul investigaţiilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile finalndeze au stabilit că o barbotare de gaze naturale din gazoductul Balticconnector, care a antrenat închiderea acestuia la 8 octombrie, a fost provocată de ”o forţă exterioară”, alimetând temeri cu privire la un eventual sabotaj.

Poliţia finlandeză anunţa săptămâna trecută că anchetează cu privire la o navă care naviga sub pavilionul Hong Kongului, ”Newnew Polar Bear”, a cărei deplasare coincidea ”cu ora şi locul în care a fost variat gazoductul”.

”Cooperăm cu China pentru a stabili rolul acestei nave chinezeşti, care se afla în zona” incidentului, a anunţat Petteri Orpo la sosirea sa la un summit european, la Bruxelles.

China ”a promis o bună cooperare” în ancheta finlandeză, a insistat el.

Poliţia finlandeză a anunţat că a descoperit un ”obiect greu” în apropierea gazoductului, pe care va încerca să-l recupereze pentru a vedea dacă acesta are legătură cu şocul care a avariat conducta.

Potrivit gestionarului gazoductului, lucrări de reparaţii urmează să dureze ”cel puţin cinci luni” şi să oblige Finlanda să se aprovizioneze prin terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) flotant de la Inkoo (sud).

Suedia a anunţat luni că un cablu submarin de telecomunicaţii dintre Suedia şi Estonia a fost avariat de ”o forţă exterioară” sau o ”manipulare”, probabil în acelaşi moment cu gazoductul dintre Finlanda şi Estonia.

Aceste incidente intervin pe fondul unor tensiuni puternice între ţările baltice şi scandinave şi Rusia vecină.

NATO a anunţat că îşi intensifică misiunile de patrulare la Marea Baltică.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat că orgamizaţia va da un ”răspuns hotărât”, în cazul în care se adevereşte că gazoductul a fost rupt în mod deliberat.

Finlanda a aderat la NATO anul acesta, iar Suedia este pe cale de aderare.

În urmă cu peste un, în septembrie 2022, barbotări uriaşe de gaze naturale, pecedate de explozii submarine, au avut loc la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care asigurau esenţialul livrărilor ruseşti către UE.

Responsabilitatea sabotajului nu a fost stabilită în mod definitiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.