Manevrele militare chineze din largul Taiwanului s-au ”încheiat cu succes”, anunţă luni armata chineză, după trei zile de ”încercuire” totală a insulei, revendicată de către Beijing drept o provincie chineză, dar care nu a fost ”reunificată” cu restul teritoriului chinez de Războiul Civil chinez din 1949, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comandamentul militar chinez a ”îndeplinit cu succes diverse sarcini”, în perioada 8-10 aprilie, în jurul Insulei Taiwan, în cadrul exerciţiului militar ”Joint Sword”.

El şi-a ”testat în mod aprofundat capacitatea de luptă” interarme ”în condiţii reale”, subnliniază armata într-un mesaj postat pe reţele de socializare.

China ”foloseşte în mod deliberat exerciţii militare pentru a submina pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”, a denunţat Ministerul taiwanez de Externe.

Taipeiul îşi va menţine legăturile strânse cu Statele Unite, ”pentru a descuraja împreună expansiunea autoritaristă”, subliniază diplomaţia taiwaneză.

În a treia zi de manevre, luni, Taiwanul a anunţat că a detectat 12 nave de războin şi 91 de avioane chinezeşti - cu o navă şi 21 de avioane în plus faţă de duminică.

În a doua zi de exerciţii de ”încercuire totală” a Taiwanului de către China, Beijingul a simulat bombardamente ţintite ale Taiwanului.

China prezintă această operaţiune drept un ”avertisment serios”.

Taipeiul şi Washingtonul au îndemnat Beijingul la ”reţinere” şi au dat asigurări că păstrează deschise canalele de comunicare cu China.

La câteva zile după o vizită de stat a preşedintelui francez Emmanuel Macron în China, unde a fost primit de către omologul său chinez Xi Jinping, şeful statului francez a subliniat necesitatea de a ”nu se intra într-o logică de bloc împotriva unui bloc”.

Uniunea Europeană (UE) nu trebuie ”să urmeze” Statele Unite sau China în problema Taiwanului, a subliniat el.

Tensiunile dintre Taiwan şi China au au crescut în intensitate în urma unei întâlniri, miercuri, între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, la Los Angeles, cu al treilea om în statul american, republicanul Kevin McCarthy.

 

Aceste manevre sunt un ”avertisment serios împotriva complicităţii între forţele separatiste care caută «independenţa Taiwanului» şi forţe externe şi activităţile lor provocatoare”, avertizează într-un comunicat un purtător de cuvânt al armatei chineze, Shi Yi.

Exerciţiul militar, care a durat trei zile, ”se concentrează asupra capacităţii de a prelua controlul asupra mării, spaţiului aerian şi informaţiilor (...) în vederea creării unei sisuasiuni şi unei încercuiri totale” a Taiwanului, sublinia televiziunea de stat chineză.

Potrivit unui expert militar, Song Zhongping, aceste exerciţii, care au avut o dimensiuni ”operaţională”, au scopul să arate că armata chineză va fi pregătită, ”dacă se intensifică provocările”, ”să rezolve o dată pentriu totdeauna problema Taiwanului”.

China consideră Taiwanul, o ţară cu 23 de milioane de locuitori, drept provincia sa pe care nu a reuşit să o reunifice încă cu restul teritoriului chinez, de la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.