China are ”preferinţe” în viitoarele alegeri din Statele Unite, apreciază directorul poliţiei federale (FBI), Christopher Wray, care anunţă că deschide o nouă anchetă de contraspionaj împotriva Beijingului ”din zece în zece ore”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Campania influenţei pernicioase a Chinei ne vizează politicile şi poziţiile 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, 365 de zile pe an”, a denunţat marţi Christopher Wray într-o intervenţie la cercul de reflecţie Hudson Institute, la Washington.

În opinia sa ”nu există o ameninţare specifică” cu privire la scrutinul de la 3 noiembrie, în care preşedintele republican Donald Trump candidează la al doilea mandat împotriva democratului Joe Biden.

Însă aceste presiuni ”permanente” au ”evident consecinţe asupra alegerilor”, a apreciat el. Iar chinezii ”au fără nicio îndoială preferinţe”, a adăugat şeful FBI fără să spună mai mult.

În alocuţiunea sa, el a prezentat îndelung eforturile tot mai mari ale Beijingului de a-şi însuşi secrete tehnologice americane.

”În zece ani, am asistat la o creştere cu 1.300% a dosarelor de spionaj economic implicând China”, a dat el asigurări, evocând ”unul dintre cele mai importante transferuri de bogăţie din istoria umană”.

Celor  aproximativ 1.000 de doare de acest li se adaugă alte peste 1.000 de anchete legate de furt de date personale prin penetrări ale cercetării universitare sau presiuni asupra unor rezidenţi refugiaţi în Statele Unite, a detaliat el.

”Am ajuns în punctul în care FBI deschide o nouă anchetă de contraspionaj împotriva Chinei din zece în zece ore”, a dat el asigurări.

”Chiar în acest moment, China lucrează să compromită (...) cercetare americană cu privire la covid-19”, a acuzat el.

Christopher Wray consideră că aceste campanii coordonate ale Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) reprezintă ”cea mai mare ameninţare pe termen lung” la adresa securităţii Statelor Unite.

Guvernul lui Donald Trump a adoptat în ultimele luni un ton foarte critic faţă de China, pe care locatarul Casei Albe o acuză de faptul că a ascuns amploarea răspândirii noului coronavirus la apariţia acesteia în centrul ţării, la sfârşitul lui 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.