„Crime împotriva umanităţii” ar fi putut fi comise în tratamentul aplicat de China uigurilor şi altor popoare minoritare musulmane în regiunea sa de nord-vest Xinjiang, potrivit unui raport mult aşteptat al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, publicat miercuri, anunţă CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul, publicat cu doar câteva minute înainte de încheierea mandatului Înaltului Comisar Michelle Bachelet, spunea că „amploarea detenţiei arbitrare şi discriminatorii a membrilor minoritţii uigurilor şi a altor grupuri predominant musulmane... pot reprezenta crime internaţionale, în special crime împotriva umanităţii”.

„Evaluarea generală” a raportului constată că „au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului” în regiunea Xinjiang, în contextul „aplicării strategiilor de combatere a terorismului şi a „extremismului” de către guvernul chinez”.

Raportul mai spune că „acuzaţiile de tortură sau maltratare, inclusiv tratament medical forţat şi condiţii nefavorabile de detenţie, sunt credibile”.
China, care s-a opus publicării raportului, a răspuns raportului într-un document de 131 de pagini -- de aproape trei ori lungimea raportului în sine - în care a condamnat constatările ca fiind „bazate pe dezinformarea şi minciunile fabricate de forţele anti-chineze”.

Răspunsul a fost lansat de Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) în tandem cu propriul raport, după ce Chinei i s-a oferit acces în avans la document pentru a-l examina şi a răspunde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.