Regele Charles al III-lea, cunoscut prin convingerile şi angajamentul sale ecologice, a pledat joi în favoarea apărării mediului, în Senatul francez, în cea de a doua zi a vizitei sale de stat în Franţa, relatează The Huffington Post şi Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să acţionăm împreună pentru a proteja lumea de această provocare existenţială, cea mai mare provocare dintre toate, şi anume înălzirea globală, modificările climatice şi distrugerea catastrofală a naturii”, a declarat regele la tribuna Senatului.

”Mă angajez să fac tot ceea ce pot pentru a consolida relaţia între Regatul Unit şi Franţa”, s-a angajat regele în Senatul francez.

”Împreună, potenţialul nostru este nelimitat”, a subliniat suveranul britanic, care a propus o ”Nouă Antantă Cordială” britanico-franceză.

El a propus ca Franţa şi Regatul Unit să se angajeze asupra unei ”Antante a Durabilităţii”, prin care să răspundă ”mai eficient” ”urgenţei mondiale a (luptei împotriva modificărilor) climatice şi a biodiversităţii”.

Charles a justificat această iniţiativă - inspirată din Antanta Cordială, un text semnat în 1904 de către cele două ţări pentru a-şi aplana divergenţele puternice din acea epocă - în numele ”exemplului trecutului” în vederea ”înfruntării provocărilor uriaşe ale lumii care ne înconjoară”.

Regele Charles al III-lea a părăsit senatul după un discurs de 15 minute.

El a fost aplaudat de către deputaţi şi senatori prezenţi în hemiciclul Palatului Luxemburg.

”Cele două Guverne ale noastre cooperează în parteneriat pentru a înfrunta atâtea provocări la scară mondială, însă popoarele noastre sunt adevăratul motor al relaţiei noastre”, a recunoscut Charles în Senat.

”Întreprinderile pot juca un rol esenţial”, a subliniat el, însă a rămas vag în acest subiect.

Actualul Guvern britanic al lui Rishi Sunak este dur criticat din cauza acţiunii sale considerate puţin ambiţioase în lupta împotriva modificărilor climatice.

Guvernul Sunak a anunţat că preconizează s-şi revizuiască în scădere obiectivele neutralităţii carbonului.

El şi-a exprimat bucuria de a vedea cele două ţări înfruntându-se la Cupa Lumii a Rugby în Franţa.

”Fără lovituri joase, iar cel mai bun să învingă!”, a declarat el.

Regele s-a exprimat atât în franceză, cât şi în engleză.

El a mulţumit Franţei pentru omagiile de după moartea mamei sale, Elizabeth a II-a.

”Nu pot să vă descriu ce au însemnat aceste cuvinte pentru mine şi familia mea”, a declarat el, mulţumind ”poporului francez”.

”Doresc ca ena să ne inspire să continuăm să ţesăturile între cele două ţări”, a adăugat suveranul britanic.

”Fraţa a făcut parte din întreaga ţesătură a vieţii mele”, a declarat Charles, a cărui mamă era francofonă.

El a vizitat Franţa de 35 de ori şi se declară ”surprins de fiecare dată de căldura primirii”.

”Sunt măgulit că am fost invitat (...) să vorbesc aici”, a mulţumit el, atât în franceză, cât şi în engleză, la fel ca Elizabeth a II-a, în 2004, la începutul discursului său în Senat.

El a notat că vizita sa are loc înaintea începerii sesiunii parlamentare şi şi-a cerut scuze, cu umor, pentru că a ”întrerupt vacanţa parlamentară”.

Preşedintele Senatului francez, Gérard Larcher, a subliniat caracterul istoric al discursului lui Charles al III-lea, înaintea alocuţiunii regelui.

”Pentru prima oară (...) un suveran britanic va lua cuvântul în faţa membrilor Parlamentului francez reunit în alcătuirea sa bicamerală şi în diversitatea sa politică”, a declarat el, salutând prezenţa parlamentarilor francezi în Senat, dar a parlamentarilor britanici veniţi cu această ocazie.

”Democraţia parlamentară este cel mai sigur antidot în oprirea pasiunilor politice”, a declarat Gérard Larcher, lăudând importanţa parlamentelor celor două ţări.

”În clipe sumbre, Regatul Unit a fost un refugiu al francezilor”, a salutat el.

”Brexitul nua schimbat cu nimic aceste lucruri”, a subliniat preşedintele Senatului francez.

”Destinul Regatului Unit rămâne intim legat de cel al continentului”, a dat el asigurări.

Înainte de discursul său, Charles al II-lea a luat loc hemiciclul Senatului.

El s-a întâlnit, înainte de a intra în Senat, cu parlamentari din ambele Camere ale Parlamentului francez şi a semnat în Cartea de Aur a Senatului.

VIZITA LUI ELIZABETH A II-A DIN 2004

Charles al III-lea calcă pe urmele mamei sale.

Elizabeth a II-a a fost primită în Senat în 2004, în cea de a patra sa vizită de stat şi penultima în Franţa.

Ea a fost primită atunci de către preşedinţii Camerei superioare Christian Poncelet şi al Adunării Naţionale Jean-Louis Debré, după ce a marcat 100 de ani de la Antanta Cordială.

Ea a susţinut un discurs - în franceză - în Sala de Conferinţe, potrivit Public Sénat.

”În lumea periculoasă în care trăim, cele două ţăări ale noastre au multe de oferit atunci când îşi unesc forţele, diplomaţia, capacitatea militară, sediul comun pe care-l ocupă la Consiliul de Securitate (al ONU) şi poziţia în centrul francofoniei şi Commonwealth-ului”, declara atunci Elizabeth a II-a.

Regina a primit atunci două cadouri - o ediţie originală a unui eseu al lui Lally-Tollendal despre comitatul Stafford şi o orhidee hibridă din serele Grădinii Luxemburg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.