Autorul sângerosului atac în Piaţa de Crăciun de la Strasbourg, marţi seara - în continuare fugar - este un bărbat în vârstă de 29 de ani, radicalizat şi cu un trecut judiciar ”ăncprcat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 700 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi miercuri în căutarea acestui bărbat care s-a născut la Strasbourg şi care a ”semănat teroriarea”, potrivit ministrului de Interne Christophe Castaner, trăgând cu pistolul automat în mai multe persoane, în centrul capitalei Alsaciei, către ora locală 20.00 (21.00, ora României). 

Bărbatul a fost rănit de militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle înainte să fugă.

Potrivit fotografiei avizului de căutare lansat de către poliţie, suspectul - Chérif Chekatt - are ochii închişi la culoare şi părul negru, sprâncene groase, o barbă scurtă şi un semn negru pe frunte.

”El nu era cufundat în islam”, a declarat pentru AFP Zach, în vârstă de 22 de ani, care locuieşte în acelaşi cartier de locuinţe sociale (HLM, habitation à loyer modéré), la periferia Strasbourgului. Acest vecin îl prezintă ca pe un bărbat ”discret, fără tapaj”, care locuia singur într-un apartament mic. Părinţii săi locuiesc tot în cartier, precizează el.

Imobilul în care stă, în faţa căruia erau postaţi miercuri dimineaţa trei poliţişti şi care se află în fundul acestui mic cartier de HLM, este deosebit de dărăpănat şi prezentat ca un ”imobil de tranzit” de către vecini.

Născut la Strasbourg în 1989, pe numele său există o fişă ”S” (siguranţa statului) întocmită de către serviciile antiteroriste, în urma unei încarcerări din 2013 în 2015, în cursul căreia a atras atenţia serviciilor de informaţii din cauza unor violenţe, raficalizării şi a practicii sale religioase şi prozelitismului său. El este urmărit, din caeastă cauză, de când a ieşit de la închisoare.

Bărbatul este ”cunoscut, din nefericire, de mult timp în dreptul comun”, a declarat Castaner miercuri în cadrul unei interpelări în Adunarea Naţională.

”Încă de la vârsta de 10 ani avea un comportament care ţinea de penal. A fost condamnat prima oară la 13 ani. A fpcut obiectul unui număr de 67 de înscrieri din cauza unor diverse intervenţii şi comportamente care erau marcate sistematic de violenţă”.

El are un cazier ”destul de important” cuprivire la violenţe, furturi, distrugeri -atât în Franţa, cât şi în Germania, unde a fost de asemenea încarcerat, însă acest ”radicalizat” nu a ”fost niciodată cunoscut din cauza unor delicte legate de terorism”, a insistat secretarul de stat de la Interne Laurent Nuñez la France Inter, dezminţind că acesta a încercat să se ducă în Siria.

GRENADĂ ŞI PISTOL

Martori l-au auzit ”strigând Allah Akbar" (”Allah e mare”) marţi seara, a declarat procurorul Parisului Rémy Heitz.

Având în vedere ce spun aceşti martori, ”locul ţintit, modul de operare folosit de atacator şi profilul său”, secţia antiteroristă a Parchetului Parisului s-a sesizat cu privire la fapte marţiseara, a precizat şeful parchetului antiterorist într-o conferinţă de presă la Strasbourg.

În închisoare, bărbatul ”incita la practicarea religiei sub o formă radicală, dar nimic nu permitea să se detecteze o trecere la fapte în viaţa curentă”, a adăugat el.

Despre parcursul său carceral, ministrul Justiţiei Nicole Belloubet a precizat, la postul Public Sénat, că el a ”efectuat în Franţa două pedepse cu închisoare de doi ani fiecare, pe care le-a ispăşit”. ”El a ieşit (din închisoare) acum trei ani, după ultima sa condamnare”, a precizat ea.

Înainte de atacul de marţi, fugarul a fost căutat în acea dimineaţă într-un caz de furt armat împreună cu ”banda sa de răufăctori”, ”care s-ar fi terminat rău” în august, cu o tentativă de omor, potrivit unei surse apropiate.

El urma să fie arestat în acest caz, marţi dimineaţa, de către jandarmi şi funcţionari din cadrul DGSI, însă bărbatul nu era acasă. O grenadă şi un pistol au fost găsite la domiciliul acestuia.

CONTROALE CONSOLIDATE

Având în vedere elementele găsite la el acasă, ”care au îngrijorat”, forţe au fost mobilizate într-o încercare de a-l intercepta, a anunţat Castaner. ”Apoi el a apărut la ora (locală) 19.47 (20.47, ora Rimâniei) (...) în centrul Strasbourgului, în Piaşa de Crăciun”.

Autorul atacului a fost încarcerat, de asemenea, timp de câteva luni în Germania, în 2016, în legătură ci nişte spargeri, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al landului Baden-Württemberg, unde a ispăşit-o. El a ispălit aproape un an de închisoare în Germania, după care a fost expulzat în Franţa.

Potrivit ziarului Tagesspiegel, el a spart un cabinet de stomatologie la Mainz, în 2012, de unde a furat bani şi dinţi de aur. patru ani mai târziu, el a spart o farmacie, la Engen, în apropiere de Konstanz.

În Germania, autorităţile germane şi-au consolidat controalele pe Rin. Elveţia a procedat la fel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.