Riadul i-a retras cetăţenia saudită lui Hamza ben Laden, prezentat de către Statele Unite drept un ”lider-cheie” al reţelei teroriste jihadiste Al-Qaida, a anunţat vineri ziarul oficial saudit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ziar, Umm al-Qura, scrie, citând Ministerul saudit de Interne, că lui Hamza ben Laden i s-a retras naţionalitatea printr-un decret regal datând de la 22 februarie.

Publicaţia nu precizează motivele acestei decizii.

Tatăl lui Hamza, Osama ben Laden, a fondat şi condus Al-Qaida, înainte să fie ucis, în mai 2001, într-o operaţiune a forţelor speciale americane la reşedinţa sa, la Abbottabad, în Pakistan, unde trăia ascuns. Şi acestuia i s-a retras cetăţenia saudită.

Reţeaua Al-Qaida, condusă în prezent de egipteanul Ayman al-Zawahiri, se află la originea atentatelor de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Washingtonul, un aliat apropiat al Arabiei Saudite, a oferit joi o recompensă care poate atinge un milion de dolari în schimbul oricărei informaţii care poate conduce la găsirea lui Hamza Ben Laden, prezentat drept un ”lider-cheie” Al-Qaida.

Considerat fiul preferat - succesorul desemnat - al lui Osama ben Laden, Hamza era deja pe lista neagră americană a persoanelor acuzate de terorism.

Potrivit Departamentului de Stat, care promite bani în schimbul unor informaţii ”care să permită identificarea sau localizarea în orice ţară”, este vorba despre ”liderul emergent” Al-Qaida.

”Cel puţin din august 2015, el a publicat mesaje audio şi video pe Internet în care îndeamnă la lansarea unor atacuri contra Statelor Unite şi aliaţilor lor occidentali şi a ameninţat să lanseze atacuri contra Statelor Unite pentru a răzbuna moartea tatălui său”, scrie diplomaşia americană într-un comunicat.

Potrivit unor specialişti în grupări islamiste, Hamza ben Laden, în prezent în vârstă de aproape 30 de ani, conduce gruparea Ansar al-Furqan, care atrage, de mai multe luni, din Siria, combatanţii cei mai îndoctrinaţi ai Al-Qaida sau ai organizaţiei jihadiste rivale Statul Islamic (SI).

El este considerat adesea drept ”prinţul miştenitor al jihadului”. Documente, inclusiv scrisori dezvălute de AFP în mai 2015, arată că Osama ben Laden îi destinase să-l succeadă la şefia jihadului mondial antioccidental.

Al 15-lea dintre cei aproximativ 20 de copii ai lui Osama ben Laden, fiul celei de a treia soţii a acestuia, Hamza a fost pregătit, încă din copilărie, să-i calce pe urme.

Alături de Osama, în Afganistan, înainte de 11 septembrie 2001, Hamza învăţa să mânuiască armele şi îi denunţa cu vocea sa de copil pe americani, evrei şi ”cruciaţi”, în videoclipuri postate online.

În arhive aparţinând fostului şef Al-Qaida, confiscate în timpul raidului american din 2011 şi dezvăluite la sfârşitul lui 2017 de CIA, se află, de asemenea, o înregistrare video a căsătoriei lui Hamza ben Laden, aparent în Iran, în care apar primele sale imagini ca adult.

Însă nu se ştie unde se află în prezent.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.