Un cercetător rus, Aleksandr Kuranov, în vârstă de 73 de ani, un conducător de la NIPGuS, un institut de cercetare specializat în tehnologii hipersonice, a fost arestat în urma unor acuzaţii de ”înaltă trădare”, potrvit agenţiilor ruse de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor surse citate de agenţiile ruse de presă Tass şi Interfax, Aleksandr Kuranov a fost arestat de către Serviciile ruse de securitate (FSB) în cadrul unei operaţiuni sepeciale.

El este acuzat de faptul că a transmis ”informaţii secrete” legate de cercetările sale unui ”cetăţean străin”.

Agenţia rusă publică de presă RIA Novosti scrie că detaliile cazului nu vor fi făcute publice.

Potrivit site-ului institutului pe care-l conduce - NIPGuS -, Aleksandr Kuranov conduce o aripă a Departamentului ”Inteligenţă distribuită” de la Universitatea Politehnică de Stat din Sankt Petersburg, un domeniu legat de inteligenţa artificială.

El este autorul a peste 120 de lucrări ştiinţifice şi brevete şi conduce lucrări de cercetare cu privire la viteză şi tehnologii supersonice.

Potrivit institutului, Alekandr Kuranov a ”participat la asociaţii internaţionale şi a lucrat la comenzi ale multor ţări din lume”.

El a fost, timp de mulţi ani, organizatorul unui Congres ruso-american la Sankt-Petersburg.

Tehnologiile hipersonice se află în centrul unor arme noi, dezvoltate în prezent de către Moscova şi lăudate de către preşedintele rus Vladimir Putin drept ”invincibile” şi capabile să treacă de orice scut existent.

Între aceste arme noi se aflăracheta Zircon - destinată Marinei ruse -, care a fost testată cu succes în iulie.

Alte două rachete se află deja în serviciu, şi anume Kinjal, care echipează Forţele aeriene, şi ”arma absolută” planorul hipersonic Avangard.

Niciun element nu permite însă se spună că Aleksandr Kuranov ar avea vreo legătură cu dezvoltarea acestor arme.

Cazuri de ”înaltă trădare” sau ”spionaj” împotriva unor oameni de ştiinţă, universitari sau chiar simpli cetăţeni s-au multiplicat în ultimii ani, pe măsură ce relaţiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat, începând din 2014, după anexarea rusă Peninsulei ucrainene Crimeea.

Între cele mai controversate cazuri de acest fel se află şi cel al lui Ivan Safronov, un fost jurnalist cunoscut, specializat în probleme de apărare, care îşiclamează nevinovăţia.

Într-un articol publicat în iulie, el denunţa arbitrariul Serviciilor ruse de securitate FSB şi al justiţiei, care cauţionează aceste dosare, judecate cu uşile închise.

Potrivit lui Ivan Safronov, sistemul este atât de represeiv, încât ”orice persoană care are vreun contact cu vreun străin” poate fi acuzată de ”trădare” în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.