Statele Unite, care acuză Iranul că este ”responsabil” de atacurile de joi vizând două petroliere - unul norvegian, celălalt japonez - la Marea Oman, se bazează pe iamgini difuzate de Comandamentul Central american (CENTCOM), un incident cu un contur în continuare vag, dar care alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război la Golful Persic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comandamentul central american (CENTCOM) a publicat o înregistrare video alb-negru, în care arată ceea ce prezintă o patrulă iraniană ”care retrage o mină care nu a explodat” dintr-una dintre cele două nave, în largul coastelor iraniene.

Cele două petroliere au fost ţinta unui atac într-un punct de trecere maritim mondial strategic, iar preţul petrolului a crescut a imediat.

Tensiunile erau deja puternice după atacuri, în urmă cu o lună, vizând patru nave în laegul Emiratelor Arabe Unite (EAU), imputate deja Teheranului, arătat cu degetul de către Washington. Însă, la acel moment, administraţia lui Donald Trump şi-a formulat acuzaţiile după câteva zile. Joi ea a reacţionat imediat.

”Guvernul Statelor Unite estimează că Republica islamică Iran este responsabilă de atacurile de azi la Marea Oman”, a tunat şeful diplomaţiei americane Mike pompeo într-o alocuţiune solemnă, acuzând Teheranul că vrea să împiedice trecerea petrolului prin Strâmtoarea Ormuz, cu scopul de a perturba piaţa mondială.

El a evocat în spirijinul acuzaţiilor sale informaţii secrete culese de sericiile de informaţii, ”armele folosite”, atacuri precedente contra unor nave şi faptul că niciuna dintre grupările aliate Iranului în regiune nu au mijloace să atingă ”un asemenea nivel de sofisticare”.

Acuzaţiile americane au la bază mai ales o înregistrare video difuzată de marina americană (US Navy), filamtă de un avion militar american, care a resprins scena în timp ce survola zona.

În imagini se vede un vapor mic apropiindu-se de petrolierul japonez, iar apoi un bărbat pare să retragă un obiect de la coca navei.

Potrivit unui oficial american, ar fi vorba despre o mină neexplodată pe flancul unuia dintre petroliere. Însă această sursă nu a fost în măsură să evoce o legătură între acest dispozitiv şi Iran.

Iranul a respins ca ”fără fundament”, vineri, acuzaţiile americane prin care este învinovăţit de atacuri.

”Faptul că Statele Unite au sărit imediat asupra ocaziei pentru a lansa acuzaţii împotriva Iranului scoate la lumină faptul că (Washingtonul şi aliaţii săi arabi) au trecut la planul B - al sabotării diplomatice şi machierii #TerorismuluiEconomic împotriva Iranului”, a declarat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

Iranul a respins de asemenea - la ONU -, ”în termenii cei mai puternici” acuzaţiile ambasadorului american Jonathan Cohen, care a acuzat Iranul că este responsabil de atacuri, evocând o ”sofisticare” şi tipul bombelor utilizate.

Cursul petrolului a continuat să se aprecieze în Asia, la o zi după atac.

Autorităţile maritime norvegiene au evocat un atac şi trei explozii la bordul petrolierului "Front Altair", care aparţine companiei Frontline, cotată la Bursa de la oslo. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit.

Celaltă navă, Kokuka Courageous, un transportator de metan, a fost vizată de tiruri, însă întregul echipaj a fost salvat după ce a abandonat nava, iar încărcătura de metanol este intactă, potrivit operatorului japonez Kokuka Sangyo.

Potrivit conducătorului societăţii care deţine petrolierul, echipajul a semnalat că a văzut un ”obiect zburător” vizând ambarcaţiunea. ”Apoi a avut loc o explozie şi (nava) a fost străpunsă”.

În urmă cu exact o lună, Statele Unite acuzau Iranul că ”pare” să se afle în spatele sabotării la 12 mai a patru nave - trei petroliere - în largul EAU, ceea ce teheranul a dezminţit, de asemenea.

O anchetă multinaţională a conchis că probabil este vorba despre un ”actor statal” - însă nicio probă nu permite, în acest stadiu, să se spună că este vorba despre Iran, au anunţat EAU, un aliat al Arabiei Saudite, rivalul Iranului în regiune.

EAU au denunţat vineri o ”escaladare periculoasă”, în urma atacurilor vizând două petroliere la Marea Oman.

Tot vineri, preţul petrolului a crecut în Asia, în urma ameninţării izbucnirii unui război deschis în Strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează aproximativ 15 milioane de barili de petrol brut pe zi.

Către ora 4.45 GMT (7.45, ora României), barilul "light sweet crude" (WTI), referinţa americană a ţiţeiului în vederea livrării în iulie, s-a apreciat cu 21 de cenţi, la 52,49 de dolari, în schimburile electronice. Barilul Brent, referinţa europeană în august, se aprecia cu 44 de cenţi, la 61,75 de dolari.

”Ne aflăm într-un moment periculos în regiune, prin acest model emergent de atacuri”, a declarat Elizabeth Dickinson, analist principal la International Crisis Group. "Orice eroare de calcul sau neînţelegere riscă să conducă la o confruntare mai directă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.