Cel puţin şase civili au fost ucişi luni, la Kabul, într-un atentat sinucigaş, în apropiere de sediul Ministerului de Externe, primul de la începutul Ramadanului în Afganistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacatorul a fost luat ca ţintă de către forţe afgane, însă explozii pe care-i transporta ”au explodat, omorând şase civili şi rănind alţii”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Abdul Nafy Takor.

Potrivit unui corespondent AFP, explozia a avut loc în faţa unui centru de afaceri, în apropiere de sediul ministerului.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) italiană Emergency, care gestionează un spital în capital afgană, a anunţat pe Twitter că a primit doi morţi şi 12 răniţi - inclusiv un copil.

Nicio grupare nu a revendicat imediat atentatul.

Acesta este primul atentat comis în Afganistan de la începutul Ramadanului - luna sacră a musulmanilor -, joi.

Anul trecut, mai multe atentate au fost comise în Afganistan în această perioadă.

Este pentru a doua oară în trei luni când se comite un atentat în apropierea sediului Ministerului afgan de Externe.

La 11 ianuarie, un atentat sinucigaş, comis în faţa intrării în minister, revendicat de gruparea jihidistă Statul Islamic-Khorasan (SI-K), aripa locală a SI, s-a soldat cu zece morţi şi 53 de răniţi, potrivit Misiunii ONU de Asistenţă în Afganistan (MANUA). Un angajat AFP, aflat la faţa locului a văzut un bărbat cu un Kalaşnikov pe umăr şi un rucsac care s-a detonat.

SI-K şi-a multiplicat atacurile vizând străini, minorităţi religioase şi instituţii guvernamentale.

Revenirea la putere a talibanilor a pus capăt un război de 20 de ani împotriva forţelor NATO şi Statelor Unite şi a antrenat o reducere semnificativă a violenţelor.

Însă, începând de anul trecut SI a redevenit cea mai mare provocare la adresa securităţii a Guvernului taliban.

SI şi talibanii împărtăşesc o ideologie islamistă sunnită austeră, însă Statul Islamic luptă pentru a crea un ”califat” mondial, în timp ce talibanii vor să conducă un Afganistan independent.

La 12 decembrie, cinci cetăţeni chinezi au fost răniţi într-un atac comis de către bărbaţi înarmaţi, la un hotel din Kabul frecventat de oameni chinezi de afaceri.

Acest atac a fost revendicat de SI, dar şi un atac la Ambasada Pakistanului la Kabul, comis tot în decembrie. Islamabadul a denunţat atunci o ”tentativă de asasinat” al ambasadorului său.

În septembrie, un influent imam protaliban de la una dintre cele mai mari moschei din Herat (vest), Mujib ur Rahman Ansari, a fost ucis într-o explozie uriaşă, în care au fost ucise şi alte 17 persoane.

Tot în septembrie, doi angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Kabul şi patru afgani au fost ucişi în apropierea misiunii ruseşti, într-un atentat sinucigaş revendicat de SI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.