Un kamikaze s-a detonat vineri într-un cartier şiit din Kabul şi a omorât cel puţin şapte persoane, potrivit unor oficiali afgani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În explozie, şapte persoane au murit, iar şapte au fost rănite”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Najib Danish, într-un mesaj postat pe Facebook.

Doi morţi şi 12 răniţi au fost transportaţi la spitale din capitala afgană, a declarat pentru AFP Mohammad Ismail Kawoosi, un cadru de la Ministerul Sănătăţii.

Un poliţist a fist ucis în atac, care a avut loc în apropierea unui miting ce marca 23 de ani de la moartea lui Abdul Ali Mazari, un lider al comunităţii şiite hazara, ucis de talibani.

Atacatorul sinucigaş şi-a detonat încărcătura explozivă ”după ce a fost identificat de poliţie la un punct de control”, a declarat şeful Poliţiei din Kabul Mohammad Daud Amin la postul de televiziune Tolo news.

El ”nu a reuşit să intre (în perimetrul protejat) şi să atace mitingul”, a insistat acesta, în contextul în care autorităţile sunt arătate cu degetul din cauza incapacităţii lor de a-i proteja pe şiiţi.

Atentatul nu a fost revendicat imediat, în contextul în care talibanii sunt supuşi unei presiuni tot mai mari să înceapă negocieri de pace în urma unei oferte din partea Guvernului afgan.

”Propunerea cu privire la negocierii este pe masă”, a declarat joi Tadamichi Yamamoto, reprezentantul ONU în Afganistan, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, care a prelungit misiunea ONU în această ţară aflată în război de aproape 40 de ani.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani le-a propus la sfârşitul lui februarie negocieri de pace talibanilor, cu condiţia ca ei să accepte un armistiţiu şi să recunoască Constituţia din 2004. El le-a oferit în schimb posibilitatea de a fi recunoscuţi drept un partid politic.

”PREDARE”

Însă, într-o primă reacţie pe Twitter, aceştia din urmă, care consideră Guvernul afgan drept o ”maroionetă” a Statelor Unite, au părut să respingă această ofertă, care ar fi, în ochii lor, o ”predare”.

Talibanii au îndemnat Statele Unite să ”discute” direct cu reprezentanţii lor în Qatar. Washingtonul i-a îndemnat, de asemenea, să accepte negocieri de pace.

Reprezentanţi occidentali în Afganistan care au susţinut iniţiativa lui Ashraf Ghani au declarat pentru AFP că este însă prea devereme pentru a cunoaşte rezultatul.

Atacul de vineri are loc la o săptămână după ce o maşină-capcană a explodat la trecerea unui convoi al Ambasadei Australiei, în estul Kabulului, omorând un copil şi rănind 22 de persoane.

Capitala afgană a devenit unul dintre locurile cele mai sângeroase din Afganistan. Talibanii şi gruparea Statul Islamic (SI) se înfruntă asupra acesteia şi fac victime în rândul civililor.

De la jumătatea lui ianuarie, grupări armate au ucis aproape 120 de persoane, în atentate vizând un hotel de lux sau cu o ambulanţă-capcană.

De la intrarea SI în ţară, în 2015, minoritatea şiită - aproximativ trei din cele 30 de milioane de afgani - este vizată în mod regulat.

Talibanii - net mai numeroşi decât combatanţi care se revendică de la SI - vizează mai ales forţe de securitate atât locale cât şi străine, pe când extremiştii sunniţi seamănă teroare prin atentate devastatoare vizând ţinte şiite în întreaga ţară.

Ultimul atentat antişiit revendicat de SI, soldat cu 41 de morţi, a avut loc la sfârşitul lui decembrie. El viza un centru cultural.

Peste 10.000 de civili au fost răniţi sau ucişi în Afganistan în 2017, în conflict, potrivit ONU. Aproape 2.300 dintre ei au fost ucişi sau răniţi în atentate -cel mai sângeros bilanţ întegistrat vreodată, atribuit insurgenţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.