Furtuna tropicală Roslyn, care a atins duminică nord-vestul Mexicului ca uragan de categoria 3, a omorât cel puţin două persoane, a avariat case şi a distrus drumuri, înainte ca probabil să dispară luni seara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am constatat că o persoană a murit la Rosamorada”, a anunţat la televiziunea publică secretarul însărcinat cu Securitatea statului Nayarit, Jorge Benito Rodriguez.

Departamentul Protecţiei Cetăţenilor şi împotriva Incendiilor a anunţat apoi că un bărbat în vârstă de 80 de ani a murit în surparea unei structuri grele peste casa sa, pe Insula Mexcaltitán.

Roslyn se afla luni la 95 de kilometri de oraşul Torreon, în nordul Mexicului, şi prezenta rafale de vânt de 55 de kilometri pe oră.

Ea urma să se disipezxe luni seara, potrivit NHC din Statele Unite.

Roslyn s-a intensificat în câteva ore, vineri, a devenit uragan de catagoria a patra şi a pus aurotităţile şi locuitorii statelor Nayarit şi Jalisco în stare de alertă.

Un uragan de o categoeie mai mare de 3 pe scala Saffir-Simpson (de cinci categorii) este considerat un fenomen ”major” - potenţial catastrofal.

Acesta este primul uragan care atinge această forţă la Oceanul Pacific în acest sezon.

El a atrins uscatul în apropiere de Santa Cruz, în statul Nayarit, o localitate cu aproximativ 1.200 de locuitori care trăiesc în principal din pescuit şi agricultură.

Pagube materiale, inundaţii, căderi de arbori şi alunecări de teren au fost semnalate de către autorităţi din cadrul Protecţiei Civile în statele Nayarit şi Jalisco (vest), cele mai afectate de uragan.

”Inundaţiile nu reprezintă un risc ca atare”, a anunţat directorul Protecţiei Civile din Nayarit, Pedro Núñez.

Staţiunea balneară Puerto Vallarta, în statul Jalisco, care are aproximativ 220.000 de locuitori şi este unul dintre cele mai mari oraşe din zona afectată de uragan, a început să înregistreze pagubele.

”A fost îngrozitor. Apa a început să ne intre în cază, a trebuit să ne scoatem copiii şi să-i ducem într-un loc înalt (...). Am rămas în ploaie timp de trei ore, iar casa mi-a fost distrusă”, declară AFP un american instalat la Puerto Vallarta de trei luni, Erik Newcomer.

La Sayulita, în Nayarit, unele sectoare au fost atinse de revărsarea unui pârâu şi a acoperit case.

 

Peste 1.000 de locuitori ai unor zone cu risc şi-au părăsit domiciliul şi s-au retras în refugii sau în care ale unor rude, iar activităţile comerciale au fost suspendate seara.

Cicloane tropicale lovesc Mexicul anual, atât în zona coastei de la Oceanul Pacific, cât şi de la Oceanul Atlantic, în general în perioada mai-noiembrie.

La sfârşitul lui mai, prima furtună din sezon la Oceanul Pacific a atins coasta statului Oaxaca (sud), unde ploi puternice în localităţi de munte s-au soldat cu 11 morţi.

În octombrie 1997, uraganuil Paulina, de categoria 4, a devastat coasta mexicană de sud de la Oceanul Pacific şi s-a soldat cu 200 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.