Cel puţin cinci persoane au murit, iar alte 33 au fost rănite într-o tornadă la Guangzhou, un oraş cu 19 milioane de locuitori în sudul Chinei, potrivit presei chineze de stat, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 141 de fabrici au fost avariate, însă nico casă nu s-a surpat, au anunţat sâmbătă autorităţile, citate de agenţia oficială chineză de presă China Nouă.

 

Potrivit unei evaluări preliminare, tornada a avut o intensitate de nivelul 3, pe o scală de cinci.

Oraşul Guangzhou, situat la aproximativ 130 de kilometri de Hong Kong, este capitala provinciei Guangdong.

O staţie meteorologică din satul Liangtian, în districtul Baiyun, situat la aproape trei kilometri de locul unde a avut loc tornada, a înregistrat rafale de vânt cu o viteză minimă de 20,6 metri pe secundă, potrivit Chinei Noi.

Operaţiuni de căutare şi salvare au fost suspendate sâmbătă seara la ora locală 22.00 (17.00, ora României).

Această tornadă a avut loc după mai multe zile de ploi în sudul Chinei care au provocat inundaţii sângeroase şi au afectat zeci de milioane de oameni, într-o zonă în care salvatori au intervenit pentru a evacua locuitori blocaţi de creşterea nivelului apei.

Provincia Guangdong, o putere economică cu 127 de milioane de locutori, a fost devastată de inundaţii generalizate care au impus strămutarea a peste 110.000 de oameni, potrivit Guvernului local.

Cel puţin patru persoane au murit în inundaţiile din Guangdong, anunţa presa oficială la începutul săptămânii.

Ploi torenţiale au avut loc de la 16 aprilie în delta râului Perlelor, centrul zonei manufacturiere chineze, una dintre cele mai populate regiuni, iar patru staţii meteorologice din Guangdong au înregistrat ploi-record în aprilie.

Bazinul râului Perlelor este inundat anual din aprilie în septembrie, însă în ultimii ani a înregistrat furtuni mai intense şi ploi mai puternice, iar cercetători avertizează cu privire la o amplificare a fenomenelor extreme din cauza modificărilor climatice.

În China nu au loc frecvent tornade.

Potrivit unui articol publicat în 2015 de cercetători şi revizuit de colegi, China înregistrează mai puţin de 100 de tornade anual, iar începând din 1961, 1.772 de persoane au murit în timpul unor tornade.

Agenţia Meteorologică chineză avertizează că ploi abundente şi furtuni puternice urmează să aibă loc până la sfârşitul acestei luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.