Militanţi au incendiat cel puţin cinci autobuze trimise să evacueze răniţi şi bolnavi din două sate situate în nordul Siriei, anunţă un ONG, un incident care ar putea să deraieze un acord mai amplu care include evacuarea a mii de civili şi rebeli blocaţi în ultima redută rebelă din Alep, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, a anunţat duminică faptul că militanţi din cadrul Frontului Fatah al-Sham (fostul Front al-Nusra, aripă siriană a Al-Qaida) a incendiat autobuze trimise să evacueze persoane din satele Foua şi Kafraya, aflate sub controlul forţelor guvernamentale şi asediate de rebeli.

Hezbollahul, o mişcare şiită libaneză care luptă alături de Guvernul sirian, afirmă că autobuzele au fost incendiate în timpul unor confruntări armate între Frontul Fatah al-Sham şi o grupare rebelă care susţine evacuările.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Observatorul afirmă că şase autobuze au fost incendiate, iar o publicaţie aparţinând Hezbollahului afirmă că este vorba despre cinci autobuze.

Pe de altă parte, unele autobuze şi vehicule aparţinând Semilunei Roşii au reuşit să intre în satele din provincia Idleb, relatează Reuters.

Forţele coaliţiei care luptă pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad cer ca locuitorii celor două sate să fie evacuaţi în schimbul evacuării rebelilor şi civililor din estul Alepului.

Potrivit presei siriene de stat, ”terorişti înarmaţi” - o expresie folosită pentru a desemna grupări insurgente care luptă împotriva regimului al-Assad - au atacat cinci autobuze pe care le-au incendiat şi distrus.

Reprezentanţi rebeli au declarat că o mulţime furioasă, posibil alături de membri ai forţelor proguvernamentale, au comis atacul.

Un locuitor din zonă a declarat pentru Reuters că atacul nu a fost comis de fostul Front al-Nusra, care a anunţat anterior că nu este de acord cu evacuarea celor două sate.

Cea mai mare parte a locuitorilor din Foua şi Kafraya sunt musulmani şiiţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.